`Te weinig militaire politie op Schiphol'

De dienstverlening op de luchthaven Schiphol komt in het gedrang door een tekort aan personeel bij de Koninklijke Marechaussee. Dat heeft Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine geschreven in een brief aan vier ministeries. Cerfontaine wil met de brief een ,,krachtig signaal'' afgeven om zijn ,,zorg'' kenbaar te maken.

Het personeelstekort bij de marechaussee op Schiphol kan leiden tot wanorde bij calamiteiten zoals een terreurdreiging. In dat geval worden marechaussees weggehaald bij reguliere taken als paspoortcontrole. Daar lopen de wachttijden vervolgens op, aldus de woordvoerder van Cerfontaine.

De marechaussee heeft op Schiphol 1.611 man personeel. Volgens Schiphol zijn dat er 178 te weinig. Dat tekort wordt de komende maanden opgevuld, maar Schiphol voorziet voor komend jaar opnieuw een tekort, van 57 personeelsleden. De marechaussee wil niet ,,in een discussie over cijfers verzeild raken'', aldus een woordvoerder. Wel kan de marechaussee de taken aan door een ,,flexibele organisatie'', aldus een woordvoerder. ,,Als er extra werk is, komen er marechaussees uit andere delen van het land.''

Cerfontaine wijst erop dat afgesproken is dat het aantal personeelsleden `meegroeit' met de groei van Schiphol. Er zijn ,,signalen'' dat dit uitgangspunt niet meer wordt gevolgd, aldus zijn woordvoerder.

Eerder trok ook burgemeester A. Hertog van Haarlemmermeer aan de bel. Door de verhoogde terreurdreiging sinds juli is hij op jaarbasis zes agenten kwijt aan patrouilles rond de luchthaven Schiphol. Ze letten extra op mensen die bijvoorbeeld filmen, op kapotte hekken, en op busjes die geparkeerd staan bij de hekken. Die tijd gaat, aldus burgemeester Hertog, ten koste van de bestrijding van inbraken en andere criminaliteit.