Onderzoek van IOC naar Marion Jones

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een disciplinaire commissie in het leven geroepen die de beschuldigingen aan het adres van olympisch kampioene Marion Jones over doping gaat onderzoeken.

Als voor die aantijgingen voldoende bewijzen zijn, dan raakt de Amerikaanse atlete waarschijnlijk onder meer haar drie gouden medailles van Sydney 2000 kwijt.

Victor Conte, directeur van het Amerikaanse voedingssupplementenbedrijf Balco, zei vrijdag in een tv-interview dat hij de Amerikaanse sprintster en verspringster in het verleden verboden prestatiebevorderende middelen zoals epo, groeihormoon en THG heeft geleverd. Hij zat er soms bij wanneer Jones de dopingproducten injecteerde. Het bedrijf van Conte wordt ervan verdacht dope aan een groot aantal sporters in de Verenigde Staten te hebben geleverd.

Jones heeft na de nieuwe beschuldigingen van Conte opnieuw ontkend dat ze dope heeft gebruikt. Haar advocaat, Rich Nichols, heeft er op gewezen dat ze ongeschonden door een test met een leugendetector is gekomen bij vragen over doping, en dat door de jaren heen haar lichaamsbouw niet is veranderd. Bij het gebruik van groeihormonen is dat vaak wel het geval. Bovendien is Conte de belangrijkste verdachte in de Balco-affaire, hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd en heeft hij een reeks tegenstrijdige verklaringen afgelegd, voegde de advocaat van Jones er aan toe.

De 29-jarige Jones won vier jaar geleden in Sydney drie olympische titels, op de 100 en 200 meter en als lid van de estafetteploeg, op de 4x400 meter. Bij het verspringen en de 4x100 meter won ze brons. Op de Olympische Spelen in Athene, vier maanden geleden, haalde ze het erepodium niet. Er loopt al een onderzoek naar mogelijk dopegebruik van Jones. Dat wordt uitgevoerd door het Amerikaanse anti-dopingbureau Usada.

Niet alleen Jones dreigt haar medailles te verliezen als dopegebruik wordt bewezen. Naar aanleiding van de dopingaffaire rond haar landgenoot Jerome Young dreigen de leden van de Amerikaanse estafetteploeg (4x400 meter) hun gouden olympische medailles uit 2000 kwijt te raken. Young werd vorige maand levenslang geschorst door Usada, nadat hij eerder dit jaar was betrapt op het gebruik van epo. In 1999, een jaar voor `Sydney', werd bij Young de verboden spierversterker nandrolon aangetroffen.