Murat D. 'mishandelde'

Een medegetineerde van Murat D. is op eigen verzoek overgeplaatst naar een andere jeugdinrichting nadat hij naar eigen zeggen door D. is mishandeld in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Dit is vanochtend bevestigd door het openbaar ministerie Den Haag. De medegedetineerde had vanochtend nog geen aangifte van mishandeling of bedreiging gedaan. Volgens advocaat B. Moszkowicz, die zijn cliënt vanochtend sprak, weet D. van niets.

Murat D. werd in april veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs wegens moord op docent Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Conform de eis van de officier van justitie werd de minderjarige D. naar volwassenenrecht veroordeeld.

Morgen begint het hoger beroep, waarin Moszkowicz zal proberen om de veroordeling alsnog naar jeugdstrafrecht om te zetten. De maximale straf is in dat geval een jeugddetentie van maximaal 24 maanden, eventueel aangevuld met maximaal zes jaar plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Moszkowicz zal zijn pleidooi ondersteunen met verwijzing naar de drie psychische rapportages die al eerder werden ingebracht. Het enige nieuwe onderzoek is van hoogleraar forensische kinder- en jeugdpsycholgie R. Bullens. Volgens de advocaat komt Bullens tot de conclusie dat veroordeling volgens jeugdstrafrecht raadzaam is, en dat volwassenrecht in dit geval zelfs ,,contra-geïndiceerd'' wordt.