`Komproe stierf in cel door stress'

De Antilliaanse oud-minister van Justitie Ben Komproe is waarschijnlijk overleden aan interne bloedingen als gevolg van langdurige stress, en niet door de gevolgen van slechte medische verzorging in de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid dat is opgesteld na het overlijden van Komproe op 11 oktober. In zijn rapport plaatst de inspecteur vraagtekens bij de medische behandeling van Komproe in de gevangenis, maar constateert tegelijkertijd dat Komproe al ziek was voordat hij de gevangenis inging.

De oud-minister, in 2003 kortstondig premier van de Nederlandse Antillen, zat sinds september dit jaar vast op verdenking van betrokkenheid bij omkoping, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Op 19 september werd hij met spoed overgebracht naar een ziekenhuis voor een operatie. Hij overleed op 11 oktober.

Eerder deze week constateerde de commissie Evaluatie rechtshandhaving Nederlandse Antillen, onder leiding van oud-premier S. Römer, dat politie, het openbaar ministerie en de gevangenisdirectie nalatig zijn geweest bij de behandeling van Komproe. Adequate medische verzorging zou hem de eerste weken van zijn detentie zijn onthouden.

Volgens de inspecteur heeft ,,ernstige stress die de detentie bij de heer Komproe teweeg heeft gebracht'', waarschijnlijk het meest bijgedragen aan de complicaties. De inspecteur sprak onder meer de huisarts van Komproe, die verklaarde dat Komproe al langere tijd lichamelijke klachten had. ,,Dit was een proces. Nadat hij minister was geworden, ging zijn gezondheid achteruit vanwege stress en de problemen die hij had.'' Twee weken voor zijn detentie had de huisarts al geconstateerd dat Komproes gezondheid te slecht was geworden en hem doorverwezen naar een internist.

Het openbaar ministerie wijst kritiek van de commissie-Römer van de hand. Komproe noch zijn advocaat had tijdens diverse hechtenisprocedures te kennen gegeven dat de oud-minister te ziek was voor detentie.