Koken met 6 vingers

Met zes vingers kan een mens meer bekokstoven achter het fornuis dan ik vermoedde. Blikken en potten openen is lastig, maar tomatensaus koken, eieren klutsen of bulgur weken gaat prima. Een goed gevulde omelet is een uitkomst, want die kan met alleen een vork worden gegeten. De benodigde geroosterde aubergines in pot zijn verkrijgbaar in Turkse winkels evenals de knoflookworst, die Turken vingerworst noemen omdat hij bestaat uit twee korte, dikke, enigszins gekromde worstjes die zijn samengebonden tot een `tweelingworstje'. Turken snijden vingerworst in plakjes en eten die met brood of met gebakken eieren zoals wij dat met ontbijtspek doen. De bulgur (een restje van de vorige dag) dient ter versteviging van de vulling en kan eventueel vervangen worden door gekookte rijst, couscous, paneermeel of oud broodkruim.

Bereiding: Kneus de knoflook onder de muis van de hand en verwijder het vliesje. Kook een lobbige tomatensaus in een hapjespan door de knoflook licht te fruiten in 2 eetlepels olie, de tomaten met aanhangend sap en de basilicum toe te voegen en alles op hoog vuur tot een lobbige saus te koken; laat daarna afkoelen. Trek intussen het velletje van het worstje af en snijd het vlees in stukjes. Vermeng de helft van de tomatensaus met stukjes worst, eieren, peterselie en bulgur; breng op smaak met zout. Vet een bakpan met dikke bodem dun in met olie en leg de helft van de aubergines op de bodem, lepel daarover de helft van het dikke eimengsel, leg daarover de resterende aubergines en eindig met de rest van het eimengsel. Bak de omelet op laag vuur met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar en droog. Giet eventueel vrijgekomen vocht van de aubergines uit de pan alvorens de omelet in punten te snijden en te serveren. Eet er in plakjes geschaafde komkommer bij en Turks brood.

Morgen: gepocheerde peer.

    • Florine Boucher