Hulp aan corrupt Cambodja onzeker

Cambodja moet de hardnekkige corruptie aanpakken, anders verliest het land de miljoenen dollars steun van de internationale gemeenschap.

Dat hebben de internationale donoren deze week gezegd in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Instituut voor Internationale Ontwikkeling gaat in Cambodja jaarlijks 300 tot 500 miljoen dollar (225 tot 376 miljoen euro) verloren aan corruptie.

De donorengroep, onder leiding van de Wereldbank, de Verenigde Staten en Frankrijk, zegden gezamenlijk 504 miljoen dollar (378 miljoen euro) toe voor komend jaar, onder voorwaarde dat structurele hervormingen worden doorgevoerd om van Cambodja een rechtsstaat te maken. Corruptie en straffeloosheid zijn wijdverspreid in het Zuidoost-Aziatische land en pogingen om onafhankelijke rechtspraak van de grond te krijgen, hebben nog nauwelijks iets opgeleverd.

De Cambodjaanse premier Hun Sen verzekerde de donoren dat zijn regering anticorruptiewetgeving wil opstellen, het belastingsysteem wil moderniseren en de bureaucratische wildgroei wil aanpakken. Maar particuliere organisaties hebben al hun twijfels geuit. De regering is eerdere beloftes ook niet nagekomen, zeggen zij.

Cambodja is een van slechtst presterende landen in de Zuidoost-Aziatische regio. De economische groei van het land zal dit jaar dalen tot 2,4 procent, van 7 procent in de jaren ervoor. De helft van de overheidsuitgaven komt voor rekening van buitenlandse hulpverleners.