Huis VS steunt grote hervorming inlichtingendienst

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren, na interventie door het Witte Huis, ingestemd met een wetsvoorstel om de inlichtingendiensten grondig te hervormen.

Het voorstel, gemodelleerd naar de conclusies van een commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 11 september 2001, voorziet onder meer in de bundeling van alle vijftien inlichtingendiensten onder één directeur die rechtstreeks onder het Witte Huis valt. Als, zoals wordt verwacht, het vandaag door de Senaat wordt aangenomen en president Bush morgen het voorstel bekrachtigt, gaat het om de grootste hervorming van de Amerikaanse inlichtingendiensten in zestig jaar.

Aanvaarding van het wetsvoorstel liet lange tijd op zich wachten doordat enkele conservatieve Republikeinen aanname blokkeerden. Ze maakten zich zorgen over de rol van de CIA en het ministerie van Defensie, en meenden dat door de hervormingen Amerikaanse soldaten aan het front verstoken zouden blijven van onvertraagde informatie als deze niet door het Pentagon, maar door inlichtingendiensten zou worden verstrekt.

Na een persoonlijke interventie van vice-president Cheney maandagnacht, en een dringend verzoek van president Bush, gingen de dissidenten overstag. Uiteindelijk bleek een kleine wijziging in de tekst van het wetsontwerp voldoende om de tegenstanders over de streep te trekken.

Hervorming van de inlichtingendiensten was volgens de `11 september'-commissie noodzakelijk. Zij concludeerde dat de diensten voorafgaand aan de aanslagen het terreurnetwerk Al-Qaeda hadden onderschat, en nauwelijks samenwerkten of informatie uitwisselden.

Dat laatste moet voorkomen worden door de instelling van een nationaal contraterrorisme centrum dat de informatievoorziening moet coördineren. Een onafhankelijke burgerrechtencommissie zal toezicht moeten houden op het regeringsbeleid. Verder voorziet het wetsvoorstel in uitbreiding van de grenswacht met 2000 man, en interviews met buitenlanders die een visum aanvragen voor de VS.

Nabestaanden van de slachtoffers van `11 september' hebben met instemming gereageerd op het voorstel. Zij hadden in de afgelopen maanden campagne gevoerd voor aanvaarding van deze wet.