Hockeyers in finale Champions Trophy

Met nog één groepsduel voor de boeg, overmorgen tegen de veredelde Duitse B-ploeg, zijn de Nederlandse hockeyers al zeker van een plaats in de finale van het toernooi om de Champions Trophy. In het akelig lege National Hockey Stadium van Lahore (amper 5.000 toeschouwers) wees de ploeg van interim-bondscoach Terry Walsh vandaag mede-koploper Spanje met 4-2 terug.

Het was de vierde opeenvolgende overwinning voor Nederland, dat zondag voor de derde keer op rij het prestigieuze zeslandentoernooi op zijn naam kan schrijven. Daarmee zou het vandaag opnieuw opvallend effectief opererende elftal in de voetsporen treden van West-Duitsland en Australië; landen die beide in de jaren tachtig drie keer op rij het elitetoernooi winnend wisten af te sluiten.

Uitblinker aan Nederlandse zijde was Karel Klaver, die drie doelpunten voor zijn rekening nam en zijn totaal opvijzelde tot zes treffers. Toch was het niet de flegmatieke spits van Bloemendaal, maar doelman Guus Vogels die naderhand werd uitgeroepen tot man of the match. Op cruciale momenten, zeker in de openingsfase, hield de 29-jarige keeper van HGC zijn voor de verandering in het blauw gehulde ploeg op de been. ,,Guus verdient een groot compliment'', meende aanvoerder Jeroen Delmee dan ook.

Die kreeg op zijn beurt weer alle lof toegezwaaid van bondscoach Maurits Hendriks van Spanje. Want het was de oud-doelman uiteraard niet ontgaan dat het stormachtige openingsoffensief van zijn ploeg tot staan werd gebracht, op het moment dat Delmee een linie terugzakte: van centrale middenvelder naar het hart van de defensie. ,,Jeroen maakte het verschil, dat is zijn klasse. We hadden ze bij de ballen, maar toen hij achterin ging spelen, was het gedaan.''

Dat Delmee van onschatbare waarde is, weet ook Roelant Oltmans. Niet voor niets drong de toekomstig bondscoach er bij collega Walsh op aan de 31-jarige regisseur van Den Bosch op te nemen in de selectie, en schakelde hij de bond in om een aan tophockey ondergeschikte baan te vinden voor de 301-voudig international.

In Lahore ontpopt Delmee zich andermaal als de mentor, zowel in als buiten het veld. Al vijf keer eerder bezocht hij Pakistan, en dus wat stopte de Brabander voor vertrek in zijn koffer? Een pot pindakaas en een klomp kaas, compleet met kaasschaaf. Lachend: ,,Die pannekoeken komen mij na een paar dagen de keel uit.''

Bij Spanje vervult Juan Escarré (35) de rol van mentor, maar op last van Hendriks moest de veteraan vandaag beginnen op de bank. ,,We wilden Nederland overrompelen'', verklaarde Hendriks de ingreep. ,,Juan is een risicospeler, iemand op wie ik bovendien zuinig moet zijn gelet op zijn leeftijd. Ik wilde hem niet opblazen.''

Het tactische strijdplan mislukte, maar Hendriks schaamde zich naderhand geenszins voor de nederlaag. Zijn ploeg had zich kranig verweerd en ,,alleen verzuimd Nederland in een vroeg stadium een dreun te verkopen''. Vrijdag mag hij in alle vroegte (negen uur plaatselijke tijd) met een van zijn voormalige leermeesters, Pakistan-coach Roelant Oltmans, uitvechten wie van beiden twee dagen later tegenover Nederland staat, nadat het gastland vandaag in een tumultueus prestigeduel (40.000 toeschouwers) afrekende met aartsrivaal India: 2-1.

Spanje, terug bij de Champions Trophy na een afwezigheid van vier jaar, miste vandaag vooral een afmaker; een speler als de geblesseerde Eduard Tubau. In Athene rolde de 23-jarige spits van Club Egara bijna eigenhandig Pakistan op in het onderlinge en cruciale groepsduel (4-0) door drie keer raak te schieten. ,,Hier had Eddie ook wel raad geweten met de kansen, zeker in de eerste vijftien minuten'', aldus Hendriks.

Op volle oorlogssterkte is Spanje toch al niet in de Pakistaanse metropool. De ploeg telt acht nieuwe gezichten in vergelijking tot de Olympische Spelen, waar het in de halve finale sneuvelde. Nederland stootte in Athene wel door tot de finale. Het kostte Hendriks, voormalig assistent en bondscoach van Nederland, vandaag weinig moeite de kracht van `Holland Hockeyland' te verklaren. ,,Het passritme dat Nederland hanteert, beheerst geen enkele andere ploeg.'' Hij had ook de drie ervaren steunpilaren (De Nooijer, Vogels en Delmee) kunnen noemen. Of de gedegen jeugdopleiding, de sterke clubcompetitie en/of de realistische (want gecontroleerde) speelwijze.

Ric Charlesworth, in Lahore werkzaam als commentator voor de Australische sportzender Ten Sports, wil niets afdoen aan de kracht (,,En dat is vooral de breedte'') van Nederland, maar: ,,Waar jullie je zorgen over zouden moeten maken, zijn de statistieken'', doceerde de succescoach, die de Australische vrouwenploeg naar twee wereld- en evenzovele olympische titels leidde, gisteren al. ,,Van de vier halve-finalisten in Athene had Nederland als enige een negatief saldo als het ging om het aantal schoten op doel: meer tegen dan vóór. That silver in Athens was a miracle.''

    • Mark Hoogstad