Gemakzuchtig PSV verliest van Panathinaikos

PSV heeft in de laatste groepswedstrijd in de Champions-League tegen Panathinaikos bijna net zoveel doelpunten geïncasseerd als dit seizoen in de Nederlandse competitie, waar de teller al enige tijd op vijf staat. Door de 4-1 nederlaag eindigde de lijstaanvoerder van de eredivisie, die zich al had geplaatst, als tweede achter Arsenal dat moeiteloos won van Rosenborg (5-1). PSV wordt in de eerste knock-outronde gekoppeld aan nog nader te bepalen winnaar van een andere poule. De loting is volgende week vrijdag.

Dat aspect had coach Hiddink voor het duel tegen Panathinakos al gebagatelliseerd. Elke tegenstander is in de achtste finales een sterke ploeg, dus hij zag de eerste plaats niet als een noodzaak. PSV had verder het duel met Feyenoord van zondag in het achterhoofd. De concurrent voor de landstitel kan dan in De Kuip op een achterstand van veertien punten worden gezet. Daardoor werd Ooijer gespaard en Alex, die een gele kaart kreeg, al snel naar de kant gehaald. Dit alles had kennelijk een slechte invloed op de scherpte van een groot deel van de ploeg.

Een avondje freewheelen is in de Champions League bijna niet mogelijk. Na een half uur werd de Eindhovense defensie verrast door een treffer van Papadopoulos, die vrije doorgang kreeg van Lee. Beasley bracht PSV weer op gelijke hoogte, maar de treffer was een tijdelijke opleving. De Braziliaanse doelman Gomes veroorzaakte kort voor rust een strafschop toen hij naar de grond ging voor de benen van Papadopoulos. Münch benutte het buitenkansje. De Duitser maakte ook 3-1 toen Park te nonchalant verdedigde. En de vierde treffer van de Griekse ploeg ontstond nadat Lamey zich te makkelijk van de bal had laten zette, waarna invaller Sanmartean de vernedering voor PSV compleet maakte. Ook Van Bommels gemiste strafschop paste in de gemakzuchtige aanpak van de Eindhovense ploeg die zich kennelijk niet te veel bekommerde om de vijfhonderd meegereisde supporters. Al zag Park een treffer ten onrechte afgekeurd. De voorzet van Lee zou de achterlijn zijn gepasseerd.

PSV speelde de bal vaak plichtmatig rond en in de duels spaarden de volgelingen van Hiddink hun benen. Voor het treffen had PSV de reis naar Athene al min of meer in het teken gesteld van een leuk uitje. Bij hoge uitzondering mochten de spelersvrouwen mee. Zij vulden gistermiddag de tijd met een paar uur gezellig winkelen en een bezoek aan de Akropolis. Volgens Hiddink stond in de Griekse hoofdstad vooral prestige op het spel. Maar er was toch ook wat geld te verdienen. In elk geval sloot PSV het succesvolle najaar zo niet op een stijlvolle wijze af.

Voor Hiddink was de wedstrijd achteraf slechts nuttig geweest om te constateren dat Farfán, die de gepasseerde Sibon verving, ook als centrumspits goed uit de voeten kan. Ondanks een veel langere directe tegenstander won de Peruaan zelfs kopduels. Met zijn acties stichtte hij vaak gevaar in de Atheense defensie. Daarmee hield het goede nieuws wel zo'n beetje op.

Hiddink had zich gestoord aan de onachtzaamheden in zijn defensie waardoor Panathinaikos kon scoren. ,,Dat gebeurde steeds op cruciale momenten. Dat kan dus niet. Domme fouten en weinig scherpte braken ons op. Er werd achterin ook heel slecht gecoacht. Dit doet pijn. We zullen voor de wedstrijd tegen Feyenoord nog wat gesprekjes moeten voeren'', vond de kritische trainer.

Hiddink erkende dat de forse nederlaag een smet op het blazoen van PSV is. Maar hij kon zich niet voorstellen dat het vertrouwen erdoor werd aangetast.

,,Dit kan een keer gebeuren. Misschien kunnen we nog wel ons voordeel met deze nederlaag doen. Laten we dit wondje maar likken en dan gaan we zondag naar Feyenoord toe. Gelukkig doen we dat met een fitte selectie. Dat was vandaag essentieel.''