Fusie AD met regiokranten in Randstad

Het Algemeen Dagblad (AD) en zeven regionale kranten in de Randstad fuseren in augustus volgend jaar tot één, nieuw dagblad. De krant wordt na De Telegraaf het grootste dagblad van Nederland.

Dit hebben de krantenuitgevers PCM en Wegener vanochtend bekendgemaakt. PCM brengt de kranten het Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe en De Dordtenaar in de samenwerking onder. Wegener doet hetzelfde met het Utrechts Nieuwsblad, de Haagsche Courant, de Goudsche Courant en de Amersfoortse Courant. Tezamen hebben deze acht kranten een oplage van bijna 650.000. De Telegraaf heeft op dit moment een oplage van 753.000.

Het nieuwe dagblad, dat hoogstwaarschijnlijk als ochtendkrant zal verschijnen, krijgt een nieuwe naam, die nog niet bekend is. Daarmee verdwijnt het Algemeen Dagblad als naam. PCM en Wegener zeggen nog niet te weten of de krant ook op zondag zal verschijnen en of de krant wordt uitgebracht op tabloidformaat, de helft van het huidige krantenformaat.

De samenbundeling van de kranten is volgens beide uitgeefconcerns ingegeven door de niet aflatende oplagedaling die de kranten doormaken. Een jaar eerder zou de totale oplage van de acht dagbladen nog op 683.000 liggen, nu ligt deze op 648.000, een daling van 5,2 procent.

Bestuursvoorzitter J. Houwert van Wegener noemt de bundeling als ,,echt iets nieuws in de dagbladwereld''. ,,We willen eindelijk weer eens een krant die een oplagestijging laat zien.'' Van de krant zal een landelijke editie verschijnen, die bijvoorbeeld ook in Maastricht of Groningen is te verkrijgen, en daarnaast een nog onbekend aantal regio-edities.

Voor de nieuwe krant richten PCM en Wegener een aparte onderneming op. Over de eigendomsverhoudingen daarvan willen Houwert en PCM-bestuursvoorzitter T. Bouwman nog niets zeggen. PCM brengt vier krantentitels in met een oplage van bijna 440.000, Wegener brengt eveneens vier titels in waarvan de gezamenlijke oplage op 210.000 ligt. Dat zou een verhouding van tweederde (PCM) versus eenderde opleveren (Wegener). ,,We gaan daar nog een robbertje over vechten'', verklaarde Bouwman vanochtend.

Het is volgens Bouwman onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen gaan sneuvelen in de nieuwe combinatie. Bij de acht kranten zijn nu 1.200 banen. Hoeveel er daarvan overblijven wilde Bouwman niet zeggen.

reacties: pagina 17