FNV-fonds: geen polis

De financiële positie van het pensioenfonds van vakbond FNV was vorig jaar zo slecht, dat de bestuurders geen verzekering tegen persoonlijke aansprakelijkheid konden afsluiten. Dat meldt het jaarverslag van het fonds, dat wordt bestuurd door vertegenwoordigers van werkgever FNV en zijn personeel.

In de pensioenwereld is openheid over zulke verzekeringen een taboe. Toch heeft ongeveer 60 procent van de besturen zo'n polis, bleek onlangs uit een rapport van advocatenkantoor Allen & Overy en adviesfirma Boer & Croon.

Het FNV Pensioenfonds had eind 2003 een vermogen van 238 miljoen euro en 2.200 verzekerde (ex-)werknemers. Het merendeel van de verplichtingen is herverzekerd bij verzekeraar Reaal.

Toen de bestuurders van het fonds vorig jaar bij verzekeraars informeerden naar een aansprakelijkheidspolis, wilden die een jaarverslag zien. Toen zij zagen dat de verhouding tussen het belegd vermogen en de pensioenverplichtingen (dekkingsgraad) rond de 100 procent lag, zeiden ze nee. De dekkingsgraad was hen te laag, en de risico's te hoog.

Het fonds gaat nu eerst bekijken hoe groot de werkelijke risico's zijn dat bestuursleden privé aangesproken kunnen worden voor misslagen bij het fonds, zegt een woordvoerder. ,,Bovendien schijnen de premies voor zo'n verzekering heel hoog te zijn.''

    • Menno Tamminga