Een kinderdoder verhoord

Ein Leben lang kurze Hosen tragen, dat is het ideaal van Jürgen Bartsch. Hij vervult het op een niet zo voor de hand liggende manier: hij vermoordt jonge jongetjes.

Bartsch is een seriemoordenaar die in de jaren zestig, zelf nog een tiener, vier jongetjes martelde en vermoordde. In Duitsland is het een cause célèbre. De film, het speelfilmdebuut van Kai Pieck, is gebaseerd op Bartsch' uitgebreide bekentenissen en zijn briefwisseling met de Amerikaanse journalist Paul Moor. In de film praat Bartsch, leep gespeeld door Tobias Schenke, in een soort politiecel, in zwart-wit recht de camera in. Het is alsof het publiek hem het verhoor afneemt. Zijn herinneringen zijn in kleur. We zien zijn verschrikkelijke ouders, zijn pedofiele katholieke leraren, zijn schattige slachtoffers.

Levert deze aanpak enig begrip voor Bartsch' daden op? Komt het door zijn liefdeloze jeugd? Door het feit dat hij geadopteerd is en hoe hij dat ontdekt? Het is de vraag of de film daar op uit is. De meeste films over seriemoordenaars zetten hun hoofdpersoon neer als een beest, maken er grapjes over en verlustigen zich aan het spektakel. Bloed, al dan niet in beeld gebracht.

Deze Duitse film wijkt daar eigenlijk niet zoveel van af, al wordt het allemaal wat beschaafder, wat afstandelijker, wat filmhuizeriger, gebracht dan in de meeste Amerikaanse varianten het geval is. De inzet is misschien anders, het resultaat eigenlijk hetzelfde. We komen veel te weten over Bartsch, maar enig inzicht levert dat niet op. Kan dat ook wel? Is de kloof overbrugbaar?

Door de context waarin de film hier wordt vertoond, duiken nog andere vragen op. Ein Leben lang kurze Hosen tragen (2002) werd geïmporteerd voor de Roze filmdagen. Daar draait hij onder het motto `embrace you dark side'. Er vallen op dit festival voor homoseksuelen en lesbische film nog een aantal titels onder, zoals de Hitchcock klassieker Rope en de vampierfilm Daughters of Darkness. ,,Sommige zullen denken dat homoseksuelen volwassen zullen worden met het homohuwelijk. Ik persoonlijk denk dat we er zijn als we kunnen omgaan met homoseksuele moordenaars'', citeert het persbericht een Amerikaanse journalist.

De achtste editie van het festival biedt verder films over radicale vrouwen en over homoseksualiteit in de provincie. Openingsfilm is op 10 december So Close, een Hongkongse vechtfilm over twee huurmoordende zusjes.

Ein Leben lang kurze Hosen tragen. Regie: Kai S. Pieck. Met: Tobia Schenke, Sebastian Urzendowksy, Ulrike Bliefert, Walter Gontermann. Roze Filmdagen, 10 t/m 19 december Filmmuseum, De Balie, Filmhuis Cavia, Amsterdam. Inl. www.rozefilmdagen.nl

    • Bianca Stigter