Dekker boos op onbekende

,,We hebben een nieuw plan bedacht dat grote gevolgen voor u kan hebben'', schrijft minister Dekker (Volkshuisvesting) in een gisteren verspreide brief. ,,Daarom wil ik het u graag uitleggen.''

Op de achterzijde van de luxe uitziende kaart in kleur op dik papier geeft Dekker uitleg over het nieuwe huurbeleid in een brief die afkomstig lijkt te zijn van het ministerie. ,,Ik kan me voorstellen dat u moet verhuizen'', staat in de brief. ,,Dat spijt mij bijzonder, maar het economisch belang weegt zwaarder voor mij.''

Kleine complicatie: de brief is helemaal niet van de minister. Van wie wel is onbekend. Dekker vreest dat ,,mensen op het verkeerde been worden gezet en onnodige onrust ontstaat'', zo reageerde ze vanochtend. ,,Voor acties heb ik begrip, maar misleiding ligt zo op de loer.''

In de brief wordt opgeroepen contact op te nemen met Tweede-Kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA). Zijn e-mailadres en telefoonnummer worden vermeld. Of Dekkers plannen volgende maand worden aangenomen, hangt onder meer af van het CDA. Van Bochove vindt de verspreiding ,,uitermate vervelend. Er staat: het is een feit, u gaat uw huis verlaten en Van Bochove kan dat verhinderen'', zo vat hij samen. ,,Maar zo werkt het niet.''

De kaart is in ieder geval in Amsterdam verspreid. Oplage noch afzender is bekend. Dekker laat de actie ,,juridisch onderzoeken''.

Politieke partijen en tegenstander van Dekkers plannen SP en Amsterdam Anders/De Groenen zeggen niet van de kaart te weten, net zomin als de Huurdersvereniging Amsterdam. Bestuurder Bastiaan van Terlo van de belangenvereniging noemt de actie ,,een niet elegant antwoord op een lomp huurbeleid''.

    • Freek Staps