De kans van Wakker Nederland

Eindelijk! Een nationale oplossing, een deltaplan voor krantenland, maar wel eentje waar De Telegraaf geen Oranje-gevoel bij kan krijgen. De krant van Wakker Nederland kijkt een concurrent in de ogen. Maar een concurrent waarin het concern zelf grote belangen heeft.

Wegener, een beursgenoteerde onderneming met vooral regionale kranten, voegt vier lokale titels samen met het Algemeen Dagblad, een krant die eigendom is van PCM Uitgevers. Ook drie kranten van PCM in Rotterdam en omstreken worden aan de nieuwe combinatie toegevoegd. Samen zijn zij naar eigen zeggen goed voor een dagelijkse oplage van 650.000, nummer twee achter De Telegraaf (753.000). PCM is overigens ook eigenaar van NRC Handelsblad.

De nieuwe krant opent een nieuw hoofdstuk in het langstlopende feuilleton in Nederland, zeg maar de GTST van de gedrukte media. Wie doet het met wie? Wie is boos op wie? Wie probeert wie kapot te maken?

Negen jaar geleden boden De Telegraaf en Wegener nog samen op de Dagbladunie, de uitgever van Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en diverse regionale kranten. De Perscombinatie (de Volkskrant, Trouw) won, PCM Uitgevers begon. Toen dit jaar een meerderheidspakket van de PCM-aandelen op de markt kwam, klaagden De Telegraaf en Wegener steen en been dat een buitenlandse opkoper met de aandelen aan de haal ging.

Hoe gaat het Telegraaf-concern nu terugslaan? Het bedrijf is de grootste aandeelhouder van Wegener, met een belang van bijna een kwart van de aandelen. Pech voor De Telegraaf is dat aan deze aandelen tot nu toe geen stemrecht is verbonden. De Telegraaf heeft ook geen eigen vertegenwoordiger(s) in de raad van commissarissen van Wegener.

De nieuwe concurrent is weer een tegenslag voor het Telegraaf-concern. Per eind 2003 moest een belegging van 76 miljoen euro in een tijdschriftendrukker tot nul worden afgeschreven. De website marktplaats.nl. – waarop de Telegraaf een oogje had – viel in buitenlandse handen. Goed nieuws? De zondagskrant is succesvol, net als Spits, de gratis forensenkrant.

De opties voor De Telegraaf zijn helder. Niets doen? Dat geeft de concurrent teveel kansen.

Een prijzenoorlog? Kost geld, maar verzwakt de tegenstander nog meer, zoals Albert Heijn concurrent Laurus afknijpt. Maar ja, als belegger in Wegener lijdt de Telegraaf dubbel.

De Wegener-aandelen verkopen ligt voor de hand. Na drie verliesjaren is de opbrengst van 100 miljoen euro een smakelijke opsteker voor de Telegraaf-aandeelhouder: bijna 2 euro superdividend.

    • Menno Tamminga