Bot steunt Annan namens EU

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft als voorzitter van de Europese Unie schriftelijk zijn steun betuigd aan VN-chef Kofi Annan, wiens aftreden wordt gevraagd door sommige Amerikaanse Congresleden en media. Bot stuurde Annan maandag een brief waarin hij diverse keren het leiderschap van Annan prijst.

,,De Europese Unie heeft volledig vertrouwen in uw bekwame leiderschap in de belangrijke komende maanden en verzekert u van haar volledige steun'', schrijft Bot. De Nederlandse VN-ambassadeur, D.J. van den Berg, heeft ,,deze duidelijke steunbetuiging'' vrijdag ook mondeling overgebracht aan Annan.

Vijf Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden sloten zich eergisteren aan bij hun partijgenoot in de Senaat, Coleman, die vorige week vroeg om Annans ontslag wegens de miljardenfraude bij het Iraakse olie-voor-voedselprogramma van de VN. Vorige week weigerde president Bush Annan publiekelijk te steunen. De rest van de wereldgemeenschap steunt Annan volledig, zoals gisteren bleek uit telefonische steunbetuigingen van de Franse en Spaanse leiders. Annan wilde gisteren niets weten van aftreden: ,,Ik heb nog veel werk te doen en ik zet mijn arbeid voort.''

Minister Bot dankt Annan in zijn brief voor de vorige week verschenen adviezen van een commissie over een effectievere VN-aanpak van de hedendaagse dreigingen. Bot zegt uit te kijken naar de ,,aanbevelingen die u zult doen aan de lidstaten'', in de aanloop naar een VN-top in september 2005. Volgens een diplomaat die betrokken was bij Bots brief, keurt Nederland de Amerikaanse aanvallen op Annan af. ,,Er is een onderzoek gaande naar het olie-voor-voedselprogramma. Het is nu niet het moment om conclusies te trekken. Dat is volstrekt onterecht.''

ANNAN BLIJ: pagina 4