Artsen nu `zeker' van vergiftiging van Joesjtsjenko

Viktor Joesjtsjenko, oppositieleider en presidentskandidaat in Oekraïne, is in september wel degelijk het slachtoffer geworden van een poging hem te vergiftigen. Dat meldt vandaag het Britse blad The Times, op basis van uitlatingen van de leider van de groep artsen die Joesjtsjenko tot twee keer toe heeft behandeld.

De chefarts, dr Nikolai Korpan, zei binnen enkele dagen in staat te zijn het gif waarmee Joesjtsjenko moest worden vermoord, te identificeren, als hij zich eerst voor een derde keer in Wenen meldt. Korpan zei echter zeker van zijn conclusie te zijn: ,,Dit is niet langer een thema. We weten nu zeker dat we kunnen bevestigen welke stof zijn ziekte heeft veroorzaakt. Hij kreeg die stof van anderen, met een specifiek doel.'' Op de vraag van de Times-verslaggever of dat doel was Joesjtsjenko te vermoorden zei Korpan: ,,Ja, natuurlijk.''

Joesjtsjenko werd op 6 september ziek en werd vier dagen later in het Weense Rudolfinerhaus opgenomen, een exclusieve kliniek. Hij had pijn in het onderlichaam en laesies op gezicht en bovenlichaam. Zijn lever, alvleesklier en darmkanaal zaten vol zweren. In Wenen slaagden de artsen er nog niet in de symptomen te verklaren. Joesjtsjenko keerde terug naar Kiev en zette zijn verkiezingscampagne voort, maar na twee weken lag hij weer in het Rudolfinerhaus. Zijn gezicht was inmiddels voor de helft verlamd. Hij kreeg een katheter in de rug om de artsen in staat te stellen pijnstillende middelen in de ruggengraat te injecteren.

Toen heette het nog dat de artsen niet met zekerheid konden stellen of Joesjtsjenko was vergiftigd. Nu is dat volgens dr. Korpan wel mogelijk. Toxicologen en andere experts uit het Verenigde Koninkrijk, de VS en Frankrijk hebben inmiddels bloedmonsters van Joesjtsjenko en zijn medische dossiers onderzocht en hebben volgens Korpan geconcludeerd dat sprake is van gif, dat hem ,,misschien met een injectie, misschien in water, misschien in voedsel, maar in elk geval op een heel simpele manier is toegediend.'' Volgens The Times heeft een Britse toxicoloog gesuggereerd dat Joesjtsjenko's symptomen wijzen op een dioxinevergiftiging. Joesjtsjenko is daarop in Wenen niet onderzocht, omdat de veranderingen van zijn huid – zeer pokdalig sinds september – toen nog niet zo ernstig waren als ze nu zijn. Mede daarom is het belangrijk dat Joesjtsjenko naar Wenen terugkeert. Hij wordt niet langer geïnjecteerd met pijnstillers, maar behandeld met een mengeling van vitaminen en geneesmiddelen die zijn immuunsysteem moeten versterken.

Aanhangers van Joesjtsjenko's rivaal Janoekovitsj hebben de ziekte van de oppositieleider geweten aan het eten van bedorven voedsel of aan herpes.

Intussen heeft zowel de directeur van het Rudolfinerhaus als Korpan zelf de uitlatingen vandaag wat afgezwakt. Korpan zei tegen het persbureau Reuters dat het onderzoek doorgaat en dat vergiftiging ,,een van de mogelijkheden blijft''.