Annan `blij' met steun van EU voor aanblijven

De Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dirk Jan van den Berg, zegt dat de Europese steunbetuiging ,,zeer welkom'' was bij VN-chef Kofi Annan. ,,Hij was blij met het volledige vertrouwen van de EU'', zegt Van den Berg vanuit New York. Hij legde vrijdag bij wijze van ,,gebaar'' namens de EU een ongebruikelijk bezoek aan Annan af om steun te betuigen.

Volgens Van den Berg is Annan ,,niet blij'' met de aanvallen vanuit het Amerikaanse Congres nu de VN zich tot aan de top in september 2005 vooral willen buigen over hervormingen. Annan is bezorgd ,,dat dit negatief reflecteert op de VN''. Van den Berg: ,,De EU loopt niet vooruit op het rapport over het olie-voor-voedselprogramma en wil eerst de feiten afwachten.'' Een eerste onafhankelijk rapport door de oud-president van de Amerikaanse centrale bank, Volcker, wordt in januari verwacht.

Buiten Amerika wil niemand dat Annan opstapt. Ook president Bush' belangrijkste bondgenoot, de Britse premier Blair, steunde Annan maandag volmondig toen hij zei dat deze ,,uitstekend werk verricht'', ,,vaak in zeer moeilijke omstandigheden''. Ook de Arabische en Afrikaanse landen hebben collectief schriftelijke steunbetuigingen gestuurd.

De oproepen tot aftreden beperken zich tot enkele leden van het Amerikaanse Congres en enkele media, maar het uitblijven van concrete steun van president Bush wordt door medewerkers van Annan als vervelend ervaren.

De Amerikaanse, scheidend VN-ambassadeur Danforth antwoordde gisteren op de vraag of hij net als de overige leden van de Veiligheidsraad het vertrouwen in Annan had uitgesproken tijdens de maandelijkse lunch met de VN-chef: ,,Ik heb veel vertrouwen in de secretaris-generaal.'' Danforth zei dat ,,je geen besluit kunt nemen voordat de feiten op tafel liggen.''

Volgens senator Coleman, voorzitter van een onderzoekscommissie in de Senaat, heeft Saddam Hussein meer dan 21,3 miljard dollar aan illegale inkomsten gehad door de VN-sancties en het olie-voor-voedselprogramma te ontduiken. Coleman acht Annan verantwoordelijk voor fraude en corruptie van VN-medewerkers. Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Garrett zei maandag dat de vraag is of Annan ,,in de gevangenis hoort''. Annan zei gisteren dat hij zich wil richten op de ,,zware agenda'' van hervormingen, waarvoor hij vorige week 101 aanbevelingen kreeg.