`Amazones' wil maar niet leuk worden

Met haar debuut, de sprankelende schaakfilm voor alle leeftijden Lang leve de koningin uit 1995 heeft Esmé Lammers voor de rest van haar carrière verwachtingen gewekt. Des te teleurstellender is haar derde speelfilm Amazones. Dat ligt aan haarzelf en aan het scenario van Barbara Jurgens.

Een scenarioschrijver moet de karakters met wie we veel tijd gaan doorbrengen altijd kort en bondig introduceren. In Amazones moeten we snappen dat we met vier bijstandsvrouwen te maken hebben. Kleding en haardracht, woordkeuze en accent zijn daar duidelijke signalen voor.

Toch maken Lammers en Jurgens voor elk van de vier vrouwen nog eens apart een scènetje over hoe moeilijk hun bestaan is. Reneetje (Georgina Verbaan) kan bijvoorbeeld geen geld opnemen, Lot (Susan Visser) kan niet eens een patatje kopen voor haar zoon – en die loopt te struikelen over de flapzool onder zijn schoen. Enzovoort, enzovoort.

Keurig volgens de basiscursus scenarioschrijven, maar o zo fantasieloos. De film is ruim een half uur onderweg voordat-ie goed en wel op gang komt. En dat is voor een komedie dodelijk.

De vier vrouwen zijn getuige van de overval op een tankstation, wat hen op een idee brengt dat ze in een klap van alle financiële zorgen verlost. Het zijn de personages van de overvallers die zo'n films pas interessant maken, dat weten de makers wel. Dus wil de ene eigenlijk niet meedoen, wil de andere juist veel meer, en ga zo maar verder. Maar de personages en hun gezinsomstandigheden worden wel erg grof en clichématig geschetst in Amazones. Reneetje heeft een alcoholistische vader, Sam (Monic Hendrickx) een Egyptische man, Lot is gescheiden en Kers (Monique van de Ven) is een weduwe wier man altijd op te grote voet geleefd heeft.

Dat de hoofdrolspelers ondanks hun problemen niet zo heel interessant zijn, blijkt als de bijrolspelers in korte scènes steeds de show weten te stelen. Pierre Bokma is hilarisch als de hypocriete, seksbeluste leraar die achter Kers aanzit. Najib, de man van Sam, bergt heel de tragiek van het multiculturele leven in Breda-Noord in zijn trieste blikken. Zijn enige vreugde komt van het met andere Egyptenaren kijken naar de wedstrijden van het Egyptisch elftal.

Echt leuk wil Amazones maar niet worden, toch een probleem voor een film die graag een breed publiek wil trekken. En als de doelgroep voornamelijk vrouwen betreft, wat moet die functieloze scène van drie vrouwen die in bh ronddansen op een Brussels hotelbed dan in de film?

Amazones. Regie: Esmé Lammers. Met: Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan, Susan Visser, Theo Maassen, Pierre Bokma, Marcel Musters, Jochum ten Haaf. In: 34 bioscopen.

    • André Waardenburg