Uitslag verkiezingen VS nu officieel

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen staat vast. Na telling van alle stemmen in de staat Ohio blijkt dat president Bush op 2 november daar 51 procent van de stemmen kreeg. De Democratische presidentskandidaat John Kerry kreeg 49 procent van de stemmen.

De telling in Ohio duurde lang omdat `voorlopige' stemmen en biljetten van in het buitenland wonende Amerikanen nog moesten worden meegeteld. In eerste peilingen bleek Bush al een kleine voorsprong te hebben van 136.000 stemmen. Die is nu geslonken tot 118.700 stemmen.

De Democraten leggen zich bij de uitslag neer, maar vragen – net als de kandidaten van de Green Party en de Libertarian Party – wel om een onpartijdig onderzoek. Bush' voorsprong is net te groot om een wettelijk verplichte hertelling te eisen. De andere partijen menen echter dat er in Ohio te veel problemen waren met stemmachines, te lange rijen voor de stemlokalen stonden en er te veel verwarring was over de voorlopige stemmen. Ook vinden ze dat er veel onbruikbaar verklaarde stemmen terzijde zijn gelegd: 92.000.

Volgens Kenneth Blackwell, verantwoordelijk in Ohio voor het tellen van de stemmen, was er sprake van ,,kleine problemen''. ,,Maar geen daarvan had een samenzweerderige oorsprong en geen daarvan kan de verkiezingsuitslagen tenietdoen of veranderen'', aldus Blackwell.

Nu de uitslag in Ohio definitief bekend is, zal het Kiescollege op 13 december officieel concluderen dat Bush de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.