Theerecord in 2003

De productie van thee heeft vorig jaar een record bereikt. Over de hele wereld bedroeg de productie 3,15 miljoen ton, 75.000 ton meer dan in 2002. Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO. De productie kon vooral groeien door gunstige klimatologische omstandigheden.

De meeste thee is afkomstig uit India. Dat land neemt ruim 27 procent van de wereldwijde productie voor zijn rekening. China volgt met bijna 25 procent. Sri Lanka is goed voor bijna 10 procent van de productie en voor Kenia is dat ruim 9 procent. De export van Chinese thee ging vorig jaar omhoog, maar die van India gaf een fikse daling te zien.

Er werd in 2003 minder thee geëxporteerd dan in het jaar daarvoor. Dat kwam onder meer door de situatie in Irak, waar het zogeheten olie-voor-voedselprogramma werd stopgezet. Verder was er minder vraag in Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië.

Ondanks de groei van de productie is de prijs van thee vorig jaar stabiel gebleven. Uit de gegevens van de FAO blijkt dat er steeds meer biologische thee wordt geproduceerd. Het grootste deel van de Indiase productie daarvan is bestemd voor de export naar het westen en Japan.

Volgens de ontwikkelingsorganisatie Both Ends dronken Nederlanders vorig jaar gemiddeld 101 liter thee. Dat komt neer op 2,2 kopjes per dag. Het aandeel van de alternatieve theesoorten nam de afgelopen jaren in Nederland toe.