Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de gymles op de basisschool die volgens Kamerlid voor de VVD Jan Rijpstra overgelaten moet worden aan vakdocenten. Verder aandacht voor de circa 50.000 UMTS-zendmasten die op de hoogste gebouwen worden geplaatst. Bewoners van de hoogste verdiepingen klagen over hun gezondheid door straling. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de beperkende regelgeving van de Nederlandse overheid voor verstrekking van werkvergunningen aan buitenlanders en aandacht voor verleden, heden en toekomst van Paleis Soestdijk. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Werken aan werk: Safaripark. Slot van een drieluik over het personeel en verzorgers van het Safaripark Beekse Bergen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Aandacht voor prins Bernhard en de ontmoetingen die hij had met de twee jaar geleden overleden hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Martin van Amerongen. In gesprek met VPRO-medewerker Rudy Boon zegt Van Amerongen dat Bernhard heeft toegegeven circa een miljoen gulden van vliegtuigfabrikant Lockheed te hebben ontvangen. Ook fragmenten van prins Bernhard waarin hij vertelt over de besloten Bilderberg-conferentie. Ned.3, 20.55-21.30u.

Design for Life: Ingvar Kamprad. Portret van de Zweedse oprichter van meubelfabrikant Ikea en een van de rijkste mensen van de wereld. BBC2, 0.20-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met oud-VVD-leider Hans Dijkstal over zijn zorgen na de moord op Theo van Gogh. Verder docente jodendom Sasja Martel over haar boek over sterven en rouw in joods perspectief en het zangduo Elly en Rikkert Zuiderveld over advent en kerst. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met schrijver Kees van Beijnum en met zangeres Birgit Schuurman. RTL4, 22.50-23.50u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen het Griekse Panathinaikos en PSV in de Champions League. Na de wedstrijd samenvattingen van de andere partijen, waaronder Valencia tegen Werder Bremen. Ned.2, 19.55-23.45u.

FILM

Calendar Girl (John Whitesell, 1993, VS). Onschuldige coming-of-age-vertelling over drie adolescenten die anno 1962 in Hollywood op zoek gaan naar idool Marilyn Monroe. RTL5, 20.30-22.15u.

Coyote Ugly (Vavid McNally, 2000, VS). Variatie op Flashdance over ambitieuze liedjesschrijfster die in New York aan de slag gaat als bardame in hitsige nachtkroeg. Veronica, 20.30-22.20u.

Double Jeopardy (Bruce Beresford, 1999, VS). Adequate formulefilm. Na zes jaar celstraf aast de voorwaardelijk in vrijheid gestelde Ashley Judd op haar verraderlijke echtgenoot die ze vermoord zou hebben. Reclasseringsofficier Tommy Lee Jones zit op zijn beurt de vrouw op de hielen. SBS6, 20.30-22.30u.

The Chase (Adam Rifkin, 1994, VS). Ondermaats komisch rommelpotje waarin voortvluchtige, onschuldig veroordeelde Charlie Sheen rijkeluisdochter ontvoert en op de hielen wordt gezeten door politie en de jakhalzen van de reality-tv. BBC1, 0.15-1.40u.

The Square Peg (John Paddy Carstairs, 1958, GB). Klucht met Norman Wisdom in een dubbelrol van rekruut en diens dubbelganger: een Duitse generaal. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u.

Paradise, Hawaiian Style (Michael Moore, 1966, VS). Muzikaal vehikel voor Elvis Presley. Piloot probeert op Hawaii helikopterbedrijfje van de grond te krijgen. Morgen, SBS6, 15.45-17.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Ivo Niehe over zijn boek Wereldvrouwen en zijn solovoorstelling waarmee hij sinds kort langs kleine theaters toert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van o.a. Thomas Verbogt, Tjitske Jansen en Han van der Vegt. Na tienen o.a. een wandeling met fotograaf Gé Dubbelman over het vervallen Hembrugterrein in Amsterdam waar honderd jaar lang granaten en mortieren werden gemaakt. 747AM, 21.02-23.00u.

Hoe? Zo! Antropoloog Peter van der Werff en oud-staatssecretaris Michel van Hulten bespreken de mogelijkheid dat er een stuk van Antarctica losbreekt en in zee glijdt. Dat zou de zeespiegel vijf tot zes meter laten stijgen. Morgen, 747AM, 13.04-14.00u.