Routineuze show van De La Soul

,,Den Heek, kunnen we het vanavond hiphop houden?'' Dj Maseo van De La Soul heeft deze maandagavond een retorische vraag. Hij kijkt het publiek in het Haagse Paard van Troje indringend aan, en herhaalt het iets harder, op gespeeld wanhopige toon: ,,Kunnen we het als-je-blíeft hiphop houden.'' Instemmend gejuich. Vijftien jaar na hun grootste hit – het zonnige rapnummer Me Myself & I – belichaamt De La Soul een vervlogen gouden tijdperk waarin hiphop muzikaal piekte.

Voor het trio is het geven van optredens al jarenlang de belangrijkste bron van inkomsten. De twee rappers en de dj zijn volledig op elkaar ingespeeld; elk nummer is al duizenden keren vertolkt. De La Soul is één van de weinige rapgroepen die werkelijk overal, voor élk publiek kan worden neergezet. Het heeft vooral de rappers Posdnuos en Dave een beetje murw gemaakt. Regelmatig klinken hun raps als in het hoofd gestampte rijtjes, waarvan de rapper zelf niet meer precies weet wat hij zegt.

Het zijn dj Maseo en de jonge Butta Verses – de openingsact die vrijwel de hele tijd op het podium blijft – die de show regelmatig uit de automatische-pilootstand halen. De dj draait bekende fragmenten uit de grootste hits van zijn groep aan elkaar, met een enthousiasme alsof hij ze voor het eerst hoort. Dan staat hij weer als een grommende beer op de rand van het podium, om het publiek op te peppen, of gooit hij er zelf ook even een rap in, die meteen passievoller en vuriger klinkt dan het gehele oeuvre van zijn collega's. En Butta Verses is simpelweg zó blij dat hij vanavond met De La Soul mag optreden, dat het aanstekelijk werkt.

Het is met recht een hiphopshow van de oude stempel. Geen special effects, geen choreografie. Twee of drie rappers over de zwaar pompende hiphopritmes van hun dj. Natuurlijk worden er meisjes op het podium gevraagd. Natuurlijk wordt het publiek om de haverklap gevraagd om `ho!' te roepen. En natuurlijk wordt er getest welk deel van de zaal het meeste lawaai kan maken.

Na ruim vijftien jaar toeren weet De La Soul wel hoe je een show moet geven. Misschien wel iets té goed.

Concert: De La Soul. Gehoord: 6/12, Paard van Troje, Den Haag Herhaling: 7/12, Tivoli, Utrecht.

    • Saul van Stapele