Pompoensoep en ome Henkie

Het kan in de keuken gebeuren dat we iets proeven en constateren: iets meer `Ome Henkie'. De uitdrukking Ome Henkie is familietaal voor iets extra's, iets verrassends, iets oppeppends, een pittige toevoeging die nodig is om de saaie, slome smaak van een gerecht op te tillen. Ome Henkie was een verre oom die op saaie Hollandse verjaar- en feestdagen waarbij de familie in een kring zat te wachten op een volgende consumptie altijd voor hilariteit wenste te zorgen. Bij de koffie met taart bleek Ome Henkie geen vorkje te hebben gekregen. Henk! Vang!, riep tante en wierp hem het vorkje toe, waarop Ome Henk het taartje waar hij net een hap van zou nemen achter zich in de gordijnen wierp om met beide handen het vorkje te kunnen opvangen. Vooral de fletse pastinaak en pompoen hebben Ome Henkie nodig. Voor het verrijken van de smaak van pompoensoep wordt curry paste/kerriepasta gebruikt. In bijna elke supermarkt zijn deze potten, van het merk Patak of Rajah, te vinden. Gebruik bij voorkeur pompoen met een rode schil met groene vlekken. Voor deze soep voor 4-6 personen is ongeveer 1 kilo pompoen nodig. Het is handig om de pompoen eerst in stukken te snijden en daarna de schil te verwijderen. Snipper de gepelde ui. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de gesnipperde ui zacht en glazig. Doe de pompoenstukken in de pan en giet er zoveel water op dat de stukken pompoen net onder staan. Roer de kerriepasta door de pompoen, voeg de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Temper de hittebron en kook de pompoen op een vrij laag vuur in ongeveer 45-60 minuten gaar. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Proef of de soep misschien nog een beetje kerriepasta kan gebruiken. Klop met een garde ongeveer 2 eetlepels crème fraîche door deze dikke soep, die een prachtige oranje kleur heeft. Schep de soep in diepe borden of kommen. Garneer de soep eventueel met iets groens, een blaadje peterselie of selderij of wat fijngeknipte bieslook. Deze soep is een ideale kerstsoep. Maak de soep een dag van tevoren en zet koel weg. Verwarm de soep vlak voor het opdienen en roer pas dan de crème fraîche door de soep.

Morgen: gevulde omelet

    • Anne Scheepmaker