Paisley staat op bewijs van ontwapening IRA

Herstel van het Noord-Ierse zelfbestuur van protestanten en katholieken blijft mogelijk, maar alleen als het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) foto's publiceert die bevestigen dat het zijn arsenaal onklaar heeft gemaakt. Dat blijft de protestantse havik Ian Paisley eisen als voorwaarde om met Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, in zee te gaan. Dominee Paisley, leider van de Democratic Unionist Party (DUP), de grootste protestantse partij, herhaalde zijn eis gisteravond na nieuw overleg met de Britse premier, Tony Blair.

Sinn Féin-leider Gerry Adams zei dat zijn partij de jongste Brits-Ierse voorstellen moest accepteren om het sinds oktober 2002 geschorste zelfbestuur te kunnen vlottrekken. Hij houdt vol dat de choreografie van een eventuele ontwapening door de IRA een zaak is voor de internationale toezichthouder onder leiding van de Canadese ex-generaal De Chastelain.

Blair en de Ierse premier Bertie Ahern zullen naar verwachting hoe dan ook morgen in Belfast een lijst voorwaarden bekend maken voor herstel van het zelfbestuur. Het belangrijkste onderdeel daarvan is nog steeds de ontwapening door de IRA, omdat de twee protestantse partijen, de Ulster Unionist Party (UUP) van David Trimble en Paisley's DUP, weigeren te regeren met Sinn Féin, zolang die republikeinse partij er ,,een privéleger'' op nahoudt.

De IRA zou het onklaar maken van wapens wel willen laten fotograferen, maar wil niet dat Paisley ,,met de foto's kan zwaaien als teken van overwinning''. Paisley weigert vooralsnog overstag te gaan ,,voor woorden'' en wat hij ziet als een kunstmatige, door Londen en Dublin opgelegde deadline. ,,Als je in het openbaar zondigt, moet je in het openbaar boete doen'', aldus de dominee. Republikeinen zien dat als capitulatie. Paisley (78), die volgens sommigen dodelijk ziek is, zou echter niet de kans willen laten lopen om de geschiedenis in te gaan als de man die een historische doorbraak mogelijk maakte, vooral waar de gematigder concurrentie van de UUP faalde. ,,We zijn nooit dichter bij een akkoord geweest'', aldus Paisley. Bij de laatste verkiezingen, in november vorig jaar, werd de DUP de grootste protestantse partij en Sinn Féin de grootste katholieke partij. De polaristatie dwong de twee meest radicale groepen alsnog naar de vergadertafel. De DUP nam tot nu toe niet deel aan de regering, maar bezit een aantal ambitieuze politici die graag uit de oppositie willen.