Op campagne met balpennen

De Groningse dichter Driek van Wissen was drie dagen na de start van de verkiezingen de onverwachte koploper in de strijd om de positie van Dichter des Vaderlands. Dat bleek gisteren na een lek op de verkiezingssite www.dichterdesvaderlands.nl. De officiële winnaar wordt op 26 januari bekendgemaakt. Het lek op de site is inmiddels gerepareerd; beheerder Poetry International vermeldt in principe geen tussenstanden.

Van Wissen noemt zichzelf een ,,hele handige gelegenheidsdichter''. In het Dagblad van het Noorden publiceert hij al jaren wekelijks een op de actualiteit gebaseerd gedicht. Tevens plaatst hij wekelijks gedichten op www.nederlands.nl.

Van Wissen voert al enige tijd actief campagne. Hij liet 500 balpennen bedrukken met een wervend gedicht: `Wie vakkundig kan beslissen/ in de jaren des verstands/ is er voor dat Driek van Wissen/ Dichter wordt des Vaderlands'. ,,Ik deel ze uit bij mijn optredens in het land,'' licht hij toe. Hij vindt dat de keuze moet vallen op een ,,toegankelijk dichter, die luchtig en begrijpelijk schrijft. Het moet rijmen, dan weten de mensen dat het een gedicht is.''

Op internet becommentarieerde Van Wissen het onverhuld tonen van Mohammed B. op televisie: `En dat je zoiets zomaar uit mag zenden/ Noemt men van nu af aan het balkenende.'

Van Wissen bestrijdt dat hij geen erg bekende dichter is. ,,In het Noorden ben ik bekender dan in de Randstad. Simon Vinkenoog is beroemder, maar ik verkoop meer bundels.'' Hij publiceerde ,,tien à vijftien'' bundels, soms samen met dichters als Jean Pierre Rawie en Ivo de Wijs, en boeken over taal. In 1987 won Van Wissen de Kees Stip-prijs voor light verse.

Over zijn eventuele invulling van de functie van Dichter des Vaderlands moet Van Wissen ,,nog nadenken.'' Hij stemde via een pseudoniem op zichzelf. ,,Vervelend dat dat openbaar werd, maar politici doen het ook. En alle rumoer levert mij ook reclame op.''

    • Ron Rijghard