Onderzoek hoge kosten mobiel bellen

De Europese telecomtoezichthouders onderzoeken de tarieven voor mobiel telefoonverkeer in het buitenland. Bellen van en naar een buitenlands mobieltje is duur in vergelijking met nationaal mobiel bellen.

Dit heeft de kersverse eurocommissaris voor Informatie en Media, Viviane Reding, gisteren verklaard. De hoge tarieven voor bellen van en naar een mobieltje dat zich in het buitenland bevindt – `roaming' genoemd – is de Europese Commissie al jaren een doorn in het oog. De kosten kunnen volgens www.bellen.com oplopen tot 1 euro per minuut.

De nationale telecomtoezichthouders – in Nederland is dat de Opta – verzenden een dezer dagen een vragenlijst aan de mobieletelecomaanbieders in hun eigen land. Nederland telt vijf mobieletelecomaanbieders (KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange en Telfort). De vragenlijsten zijn in alle Europese landen exact hetzelfde. Op basis van de antwoorden zal een aanpak worden bedacht, stelt een woordvoerder van de Opta.

De Europese Commissie heeft via het mededingingsrecht al verschillende keren geprobeerd om de roamingtarieven aan te pakken. Maar diverse onderzoeken hebben tot dusver niets opgeleverd of zijn nog niet afgerond. De mededingingscommissaris, nu Neelie Kroes, heeft op dit moment nog een onderzoek lopen naar negen mobieletelecomaanbieders in Europa.

Nu onderneemt de Europese Commissie een nieuwe poging waarbij de telecomtoezichthouders worden ingeschakeld. De gezamenlijke actie is mogelijk door nieuwe Europese telecomrichtlijnen, waaruit de European Regulators Group (ERG) is ontstaan, de koepel van nationale telecomtoezichthouders.

Bellen naar een mobieltje over de landsgrenzen komt steeds vaker voor doordat het aantal mobiele telefoons in Europa nog altijd groeit. Vorig jaar zomer had 19 procent van de West-Europeanen geen gsm, deze zomer was dat gezakt tot 13 procent. In de loop van het jaar 2000 was de omslag: toen raakten de gsm-lozen in de minderheid. In 1998 had nog 82 procent geen mobiele telefoon. In de vijftien West-Europese landen waren op 1 juli 2004 totaal 329 miljoen mobiele abonnees. In de hele Europese Unie zijn dat er 379 miljoen.

Eurocommissaris Reding merkt verheugd dat de concurrentie onder gsm-aanbieders toeneemt. De marktleiders zagen hun gemiddelde marktaandeel zakken van 46,6 procent vorig jaar tot 43,2 procent nu. Dat leidt inmiddels tot lagere prijzen voor de consument. Tien minuten binnenlands bellen kost pakweg eenderde minder dan vier jaar geleden.

De eurocommissaris verwacht dat mobiel bellen nog goedkoper wordt. Ze voorziet dat nationale toezichthouders in enkele landen ingrijpen in de tarieven.