KNVB houdt 10 miljoen aan Oranje over

Het Nederlands elftal heeft de KNVB in het boekjaar 2003-2004 een bedrag van 25 miljoen euro aan baten opgeleverd. Na aftrek van lasten is de nettowinst 10 miljoen euro.

Deze cijfers werden gisteravond bekend bij de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist. Op het Europees kampioenschap, waar het Nederlands elftal in de halve finales werd uitgeschakeld door gastland Portugal, verdiende Oranje afgelopen zomer in totaal 11.3 miljoen euro. Na aftrek van lasten, zoals 3,3 miljoen aan premies voor spelers en organisatiekosten, bleef er een (bruto)bedrag van 3.4 miljoen aan resultaat over.

De totale begroting leverde voor de fiscale afdracht een positief exploitatiesaldo van 8.1 miljoen euro op. De clubs ontvangen daardoor een uitkering van 2,9 miljoen euro, ofwel 80.000 euro per Betaald Voetbal Organisatie (BVO). Bondsdirecteur Henk Kesler waarschuwde in Zeist dat de bijdrage volgend jaar lager kan uitvallen. ,,Want het Nederlands elftal speelt in dit boekjaar bijna geen vriendschappelijke wedstrijden en geen eindtoernooi.''

De BVO's keerden zich gisteravond tegen het besluit van de wereldvoetbalbond FIFA om rode kaarten automatisch te bestraffen met ten minste één wedstrijd schorsing. Nederland is een van de weinige landen die deze maatregel nog niet heeft overgenomen. Bij de KNVB kan de aanklager, de tuchtcommissie of de arbitragecommissie de rode kaart seponeren. De clubs hebben de bond gevraagd de kwestie nogmaals op te nemen met de FIFA. De KNVB heeft hierover correspondentie gevoerd met de wereldvoetbalbond in Zürich, tot nu toe zonder resultaat.

De KNVB staat onder strenge voorwaarden staanplaatsen toe in de stadions. De algemene vergadering betaald voetbal ging akkoord met de herinvoering na een proefproject waaraan sinds vorig seizoen SC Heerenveen, FC Groningen en Go Ahead Eagles deelnemen. Om toestemming te krijgen voor een vak met staanplaatsen moet de lokale driehoek (politie, burgemeester, justitie) toestemming geven, het vak mag niet groter zijn dan duizend staanplaatsen, er moeten video-opnames worden gemaakt en elke bezoeker moet grondig worden gefouilleerd.

De BVO's hebben zich op de algemene ladenvergadering wederom uitgesproken tégen doorberekening van politiekosten. Het kabinet zou conform het regeerakkoord met een wetsvoorstel komen dat profclubs verplicht financieel bij te dragen in de politiekosten bij voetbalwedstrijden. De clubs vinden de veiligheid buiten de stadions een kwestie van openbare orde en dus een zaak van de overheid.

Benk Korthals, voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB: ,,We zijn uit principe en om praktisch redenen tegen het betalen van politiekosten. De clubs zorgen voor de veiligheid in en direct rondom de stadions, de politie erbuiten. Aan dat laatste mogen geen kosten worden verbonden. Hiervoor betalen we met z'n allen belasting. De economische inbreng van het betaald voetbal is zo groot dat er best wel wat tegenover mag staan. Trouwens, wij zouden dan voor zaken gaan betalen waar we geen zeggenschap over hebben.''