Kamp wenst raketschild voor fregatten

Minister Kamp (Defensie, VVD) wil betrokken zijn bij de ontwikkeling van een schild tegen ballistische raketten voor de vier nieuwe marinefregatten. Over de aanschaf wordt naar verwachting in 2006 genomen.

Een woordvoerder van Defensie heeft vanmorgen bevestigd dat de minister voorstander is van een dergelijk systeem.

Eerder al heeft Kamp de Tweede Kamer meegedeeld dat de pas gereedgekomen LC-fregatten (Luchtverdediging en Commando) moeten worden uitgerust met kruisvluchtwapens, zoals Tomahawks. Daarmee kunnen de schepen tot ver landinwaarts doelen treffen, maar de Tweede Kamer lijkt er niets voor te voelen. In de loop van de middag zou worden gestemd over de diverse moties die bij het debat over de Defensiebegroting zijn ingediend.

Minister Kamp heeft onlangs zijn voorkeur voor een raketschild toegelicht tegenover journalisten. Het gaat om twee verschillende systemen: betere radartechnologie waarmee raketten buiten de dampkring kunnen worden getraceerd en een geheel nieuw antiraketsysteem voor het onderscheppen van ballistische wapens buiten de dampkring. Het radarsysteem wordt ontwikkeld in samenwerking met het Duitse ministerie van Defensie; in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de nieuwe raketten. In de Defensienota van 2000, uitgebracht door toenmalig minister De Grave, wordt de behoefte aan nieuwe systemen voor de marineschepen al beschreven.

De woordvoerder van Kamp benadrukt dat over beide systemen ,,nog aparte beslismomenten worden gekozen''. Hij wijst er wel op dat deze technologisch geavanceerde bescherming ook een behoefte is van de NAVO. ,,Steeds meer landen krijgen de beschikking over langeafstandsraketten die zich een tijd buiten de dampkring bevinden. Wachten tot ze terugkeren in de dampkring betekent dat er minder dan een minuut is om ze uit te schakelen. Dat is te weinig'', aldus de woordvoerder.

Het ministerie van Defensie heeft acht Hawk-luchtafweerbatterijen verkocht aan Roemenië. De transactie omvat verrijdbare lanceerinstallaties, radarsystemen, mobiele commandoposten en andere voertuigen en meer dan 200 raketten. Roemenië betaalt Defensie hier 23,5 miljoen euro voor.

De Koninklijke Luchtmacht nam de Hawk-raketten begin dit jaar uit dienst. Ze maakten deel uit van de `triade' luchtverdediging waartoe ook de Patriot-raketten en de van de schouder af te vuren Stingers behoorden. De Hawks zijn vervangen door capabeler Patriots die tweedehands van Duitsland zijn overgenomen. Volgens een woordvoerder worden de raketten waarschijnlijk al binnen een half jaar naar Roemenië overgebracht. Het is nog onduidelijk of Nederlands militair personeel de Roemenen gaat opleiden. De verkoop van de Hawk-raketten mag worden gezien als een succes. Het aanbod van dit soort raketten is zeer groot aangezien bijna alle NAVO-partners beschikten over grote aantallen van dit type raket.