Het hangt aan de muur en het klotst

Een pan soep hangt men niet aan de muur. Men komt niet eens op het idee. Daarom duurde het zo lang voordat het kon. Iemand moest het eerst durven bedenken. Het is reuze handig om soep aan de muur te hangen als de pan in de weg staat.

Anderhalve eeuw na de oprichting van de Wurttembergische Metalwarenfabrik introduceert de Duitse fabrikant van keukenspullen een systeem dat het mogelijk maakt volle pannen aan de muur te hangen.

De naam van de fabriek is niet alom bekend, de afkorting is beroemd: WMF. Onverwoestbare keukenattributen voor particuliere huishoudens en instellingen.

Keukens in huishoudens zijn vaak indrukwekkend van sfeer en design. Wie zich een keuken aanmeet, koopt leeg meubilair met een strandgroot werkblad en een kookplaat met wel vijf of zes pitten. Nooit vraagt iemand in een keukenwinkel om er een bende van te mogen maken om daarna pas te besluiten tot aanschaf. Was ik tv-maker dan zou ik een camera aan het plafond hangen in een keuken en de handelingen vastleggen van mevrouw of mijnheer de kok. Je weet niet wat je ziet. Een instant komisch tv-programma.

Buiten het huishouden is logistiek verfijnde wetenschap. Men probeert goederen zo nauwkeurig mogelijk te verplaatsen. Zo weinig mogelijk bewegingen en geen overbodige. Maar als er bij mensen thuis een maaltje bereid wordt voor meer dan een persoon wordt er voortdurend geschoven en gehannest in de keuken.

Neem andijviestamppot.

Aardappelen koken, andijvie snijden en in een vergiet afspoelen, aardappelen afgieten en dan de andijvie er doorheen stampen. Het werkelijke oppervlak waar alle handelingen in een keuken worden verricht is veel kleiner dan de keukeninrichting deed vermoeden toen hij werd aangeschaft. Het is vaak minder dan een vierkante meter. En dus staat het vergiet en ligt de werkloze snijplank de aardappelpan op enig moment in de weg. Telkens staan dingen op een plek waar tijdelijk iets anders moet staan. Koken is verplaatsen. Het moeilijkst hebben koks het die de pan niet op tafel mogen zetten maar de gerechten ook nog eens in schalen moeten doen voordat ze worden opgediend.

WMF bedacht een gleuf in de muur en maakte keukenattributen met handvatten die in die gleuf passen. Het werkvlak, ook aanrecht genoemd, is op elk moment te ontruimen zonder daarbij een stap te verzetten. Als er maar voldoende gleuf zit in de muur achter het werkvlak. WMF heeft stalen profielen gemaakt in verschillende lengtes, waarin pannen, vergieten en snijplanken vol gesneden uien tijdelijk vastgezet kunnen worden. Het maakt van het kleinste keukentje een werkplaats met een groot oppervlak omdat de muren je pannen vasthouden.

Voorheen waren muren er om kastjes aan vast te maken of om gereedschap aan op te hangen en dan altijd verticaal als het werk gedaan is en de soep op. Dat is het verschil met het systeem van WMF, volle pannen kunnen even worden weggezet, tegen de muur aan. Ook pannen met handvatten die niet in de gepatenteerde WMF gleufprofielen passen. Er is een stalen rooster gemaakt dat in de gleuf past. De pan kan op zo'n rooster wachten. Het systeem is zo sterk dat eerder de muur omvalt dan de pan uit de gleuf glijdt.

Een roestvrijstalen profiel met gleuf, dat vastgeschroefd kan worden aan de keukenmuur kost per centimeter 1 euro en het kortste profiel is 40 centimeter. Daar heb je als culinaire woesteling niet veel aan. Een paar meter pannenparkeerruimte geeft pas lucht tijdens het vuurwerk.

De vondst van WMF inspireert. Ik heb een pan die niet in het stalen profiel past. In een kwartier hadden mijn zaagmachine en ik er een eigen gleuf voor gemaakt. Van hout. Gaat ook.

    • Wouter Klootwijk