`Grappen over religie maken is grondrecht'

Grappen maken over andermans religie is een fundamenteel recht. Dat heeft de Britse acteur Rowan Atkinson, de ster van de BBC-serie Blackadder, gisteren staande gehouden in het Lagerhuis.

Atkinson deed mee aan een debat over een controversieel wetsvoorstel van de regering-Blair om het huidige verbod op racisme uit te breiden naar een verbod op het aanzetten tot religieuze haat.

Volgens Atkinson is er een verschil tussen iemand belachelijk maken om zijn geloof, en beledigend zijn op grond van iemands ras, wat hij misdadig noemde. ,,De vrijheid om kritiek te hebben op ideeën – alle ideeën, zelfs als er oprecht in wordt geloofd – is een van de fundamentele rechten van de maatschappij'', aldus Atkinson, die wordt gesteund door de Liberal Democrats en de Tory-oppositie. ,,Een wet die poogt te zeggen dat je kritiek kunt hebben op ideeën of ze kunt ridiculiseren zo lang het maar geen religieuze ideeën zijn, is een heel curieuze wet.'' Onder ,,het vernis van tolerantie'' zou met de nieuwe wet volgens hem ,,een slangenkuil van onuitgesproken en onweersproken denkbeelden'' ontstaan.

De regering is bang dat moslims slachtoffer worden van agressie door extreemrechtse groepen, die moeilijk zijn te vervolgen onder de bestaande anti-discriminatiewetgeving. De huidige wet beschermt joden en sikhs al wel. Minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) nam deze zomer voor de tweede keer het initiatief om de wet te veranderen. Zo'n voorstel maakte ook deel uit van de verscherpte antiterreurwetgeving uit het najaar van 2001, maar toen liet Blunkett het vallen om een afgezwakte versie van de wet door het Hogerhuis te kunnen loodsen. Atkinson hoorde ook toen al bij de felle tegenstanders. Hij zei dat een Monty Python-satire als Life of Brian verboden zou kunnen worden onder de verscherpte wet.

Atkinson is een veteraan van de religieuze satire. Hij schiep onder meer Blackadder-personages als de Bisschop van Bath, die kinderen eet; hij speelde de duivel en schreef programma's als Not the Nine O'Clock News. Beelden van het islamitische vrijdaggebed met de voice-over ,,Het zoeken naar de contactlens van de ayatollah gaat door'' zouden volgens hem tot het verleden gaan behoren.