Eurogroep uit zorg over koers dollar

De ministers van Financiën van de eurozone hebben gisteren opnieuw bezorgdheid geuit over de sterke daling van de dollarkoers ten opzichte van de euro en de negatieve gevolgen daarvan voor de economische groei.

Zij verhoogden hiermee de druk op Washington. Diverse ministers uittten zich tijdens een bijeenkomst in Brussel kritischer over het Amerikaanse beleid dan eerder. Washington moet volgens hen veel meer doen om de tekorten op de overheidsbegroting en handelsbalans aan te pakken.

De koers van de Amerikaanse dollar bedroeg vanmorgen 1,3469 dollar per euro, na eerder te zijn verzwakt tot 1,3387. Volgens een verklaring van de Eurogroep zijn ,,excessieve volatiliteit en onordelijke bewegingen van de wisselkoersen onwenselijk voor de economische groei''. Eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) wees er gisteravond op dat de groei in de eurozone in het derde kwartaal met 0,3 procent zwakker was dan voorspeld. Belangrijkste oorzaak is volgens Almunia de ,,significante vertraging'' van de export. Door de hoge eurokoers wordt de export duurder, niet alleen naar de VS maar ook naar landen in Azië (onder andere China) die hun munt aan de dollar hebben gekoppeld.

Volgens de verklaring van de Eurogroep moeten alle belangrijke landen en economische regio's een ,,meer actieve rol spelen'' bij het terugdringen van onevenwichtigheden. President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) sprak van actie ,,aan beide zijden van de Atlantische Oceaan''. Volgens minister en fungerend voorzitter Zalm moet de eurozone zijn structurele hervormingen voortzetten. ,,De VS moeten het begrotingstekort verminderen en de particuliere besparingen verhogen. Dat is een breed gedragen analyse.''

Sommige ministers uitten zich veel harder. Volgens de Oostenrijkse minister Grasser ,,is het onacceptabel dat Europa de rekening betaalt voor de grote onevenwichtigheden''. De nieuwe Franse minister Gaymard pleitte voor een gezamenlijke actie van de Amerikaanse en Aziatische centrale banken.

De Europese Commissie ging in oktober nog uit van een groei in de eurozone van 2,1 procent in 2004 en 2,0 procent in 2005, maar Almunia toonde zich gisteren ,,wat meer bezorgd''. ,,Alles bij elkaar lijken de vooruitzichten verslechterd'', zei hij. Als positieve factor noemde hij wel de recente lichte daling van de olieprijzen. In reactie op de aansterkende euro daalde vanmorgen op de obligatiemarkt de tienjaarsrente tot onder de 3,70 procent. Dat is de laagste rentevoet sinds juni vorig jaar.