EU wil Lamy bij WTO als topman

Onder de 25 lidstaten van de Europese Unie is `brede' steun voor de kandidatuur van oud-eurocommissaris voor handel Pascal Lamy voor de functie van directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie vanmorgen in Brussel gezegd. Zij voegde er aan toe dat ook de huidige Handelscommissaris Mandelson en Commissie-voorzitter Barroso een kandidatuur van Lamy steunen. Lamy moet nog formeel worden voorgedragen.

Behalve Lamy zijn ook de Uruguayaanse ambassadeur bij de WTO, Carlos Pérez del Castillo, en zijn Braziliaanse collega Luiz Felipe de Seixas Correa kandidaat voor de topfunctie bij de Wereldhandelsorganisatie. Namens Mauritius is minister van Handel Jayen Cuttaree kandidaat voor de opvolging van de Thaise directeur-generaal Supachai Panitchpakdi, die volgens afspraak volgend jaar september moet aftreden en niet herkiesbaar is. Tot eind deze maand kunnen nog kandidaten worden voorgedragen.

Hoewel de strijd tot nu toe vooral leek te gaan tussen de rivaliserende Zuid-Amerikaanse kandidaten – met de minister van Mauritius als lachende derde – hing de kandidatuur van een kansrijk geachte Lamy al langere tijd in de lucht. De Fransman van socialistische signatuur was jarenlang de toponderhandelaar van de EU bij de Wereldhandelsorganisatie.

Samen met zijn Amerikaanse collega Robert Zoellick was Lamy instrumenteel in het eind juli bereikte raamakkoord bij de onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel. Waarnemers verwachten dat de Verenigde Staten ook hun steun zullen verlenen aan de kandidatuur van Lamy.

De EU-brede steun voor de oud-commissaris bleek formeel gisteren voor het eerst tijdens een bijeenkomst van een comité van hoge Europese ambtenaren, het zogenoemde `Comité 133', zo zei een woordvoerster van de Europese Commissie vanmorgen. Zij zei dat Lamy zelf ,,erg geïnteresseerd'' is in de post''.

De nieuwe directeur-generaal moet de 148 leden van de WTO begeleiden naar een succesvolle afronding van de huidige zogenoemde `Doha-ronde' van wereldhandelsbesprekingen. Eind volgend jaar zal tijdens een ministersconferentie in Hongkong de eindfase van de besprekingen moeten worden ingeluid. De huidige WTO-topman toonde zich gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi optimistisch over de stand van zaken rond de besprekingen.