EU maant China om textiel

De Europese Unie zal China deze week waarschuwen voorzichtig om te gaan met zijn dominantie van de internationale textielmarkt. Aanleiding is het opheffen van de importquota op kleding uit de Volksrepubliek, per 1 januari 2005. ,,China moet overwegen of matiging [van de export] niet op zijn plaats is'', zei een hoge functionaris van de Europese Commissie vandaag tegen persbureau Reuters. Vanaf morgen heeft in Den Haag een tweedaagse topontmoeting plaats tussen de EU en China waar het onderwerp op de agenda staat.

Amerikaanse textielproducenten hebben de regering van president Bush inmiddels gevraagd noodmaatregelen te nemen als de Amerikaanse markt zou worden overspoeld met Chinees textiel. De Wereldhandelsorganisatie WTO schat dat Chinese producenten binnen drie jaar meer dan de helft van de internationale kledingmarkt kunnen beheersen (nu is dat 17 procent) als ze ongehinderd zouden kunnen exporteren. President Bush heeft echter al gedreigd met importbeperkingen in de VS. De Europese Commissie vreest dat Chinese textiel in dat geval op de Europese markt zal worden gedumpt, ,,en dat zou tot een domino-effect in de wereld kunnen leiden'', aldus de EU-functionaris.

De EU heeft een speciaal monitorsysteem opgezet voor textielimport uit China. Tot nu toe heeft Brussel nagelaten te dreigen met het beschermen van de eigen industrie, maar de functionaris zei wel dat de commissie niet zal aarzelen ,,voor handen zijnde instrumenten'' te gebruiken. Vandaar dat de EU deze week China bij voorbaat zal vragen zich `te matigen'.

De sterke opkomst van de Chinese textielindustrie heeft de EU en de VS verrast. De afgelopen twee jaar investeerden kledingbedrijven in de Volksrepubliek voor 6 tot 8 miljard dollar (4,46 tot 5,95 miljard euro).

China heeft tot nu toe niet aangegeven zijn export te willen beperken, maar onderminister voor Buitenlandse Zaken Zhang Yesui zei onlangs wel dat zijn land zich ,,verantwoord'' zou opstellen.