Country Soul Revue

Eddie Hinton, Bobby Charles, James Carr – vergeten soulzangers die de laatste jaren via heruitgaven alsnog om onze aandacht vragen. En hoewel sommige critici ze nu de hemel inprijzen, blijkt hun muziek, op een enkel nummer na, niet voor niks vergeten te zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: Dan Penns Do Right Man, met door hemzelf geschreven nummers die door anderen beroemd werden gemaakt, voorop.

Dezelfde Penn stelde de studio in zijn huis ter beschikking voor opnamen eerder dit jaar van een stel oudgedienden die met hem een rol speelden in de muziekscene van studio's als Muscle Shoals, en platen opnamen voor labels als Atlantic en Stax. Zwarte rhythm 'n blues gemengd met countrygitaren, gespeeld door een voor die tijd ongebruikelijke muzikantengroep waarin zwart en blank broederlijk samenwerkten: het leverde in de jaren '60 opwindende muziek op. Op deze plaat brandt het vuur niet meer zo fel als toen, maar de geest van destijds blijkt nog in ruime mate aanwezig. Spooner Oldham (orgels), David Hood (bas), de Nashville Strings en de Memphis Horns zorgen opnieuw voor een geluid als een warm bad.

Zes al dan niet terecht vergeten zangers verdelen hier de liedjes, met als besten George Soule in Jaguar Man, Larry Jon Wilson in Sapelo en Donnie Fritts in Adios Amigos en vooral Sumpin' Funky Going On. Warme soul voor koude winternachten.

The Country Soul Revue: Testifying. Casual LOUPE009CD

    • Bart Jippes