BBC schrapt 2.900 banen

De Britse publieke omroeporganisatie BBC wil 320 miljoen pond (463 miljoen euro) bezuinigen en 10 procent van het personeel ontslaan. Dat heeft BBC-topman mark Thompson vanmiddag bekendgemaakt.

Zeker 2.900 van de 28.000 banen bij de BBC zullen in de komende twee tot drie jaar verdwijnen. De saneringsplannen passen in een strategie om de licentie-inkomsten van de omroep veilig te stellen. Die inkomstenbron – kijk- en luistergeld dat de BBC jaarlijks 2,8 miljard pond oplevert – is onder druk gekomen door journalistieke misstappen van de BBC de afgelopen tijd. De door Thompson aangekondigde bezuiniging is een van de meest ingrijpende in de 82-jaar oude historie van de omroep. ,,De doelen zijn moeilijk, want een groot gedeelte van de BBC is al heel slank'', zei de topman.