Aon: schending van gedragscode

Het Amerikaanse Aon, de op een na grootste verzekeringsmakelaar ter wereld, heeft gisteren verklaard dat ,,wij aanwijzingen hebben gevonden dat sommige werknemers zich niet altijd hebben gehouden'' aan de ,,gedragscode'' binnen het bedrijf. Tegen de niet nader gespecificeerde overtredingen, zal het bedrijf passende maatregelen nemen, aldus Aon, dat is gevestigd in Chicago.

De verklaring van Aon volgt op een vraaggesprek met topman Patrick Ryan in de krant Chicago Tribune dat zondag werd gepubliceerd. Daarin gaf hij de indruk zich geen zorgen te maken over het wijdlopende onderzoek van Eliot Spitzer, de New Yorkse openbare aanklager, naar fraude in de verzekeringssector. ,,U kunt duizend makelaars van Aon spreken en ik zou wedden dat u er nog geen een vindt die zou zeggen dat hij ooit handel bij cliënten zou hebben geplaatst'' louter op basis van commissies, zou Ryan tegen de krant hebben gezegd. ,,Ik voel me zeer op mijn gemak over ons gedrag in het verleden.''

Aon wilde gisteren Ryans stelligheid iets nuanceren, aangezien het bedrijf alsnog door Spitzer in staat van beschuldiging zou kunnen worden gesteld.

Aon, een bedrijf met 9,8 miljard omzet en 51.000 mensen in 120 landen, is nog bezig met een intern onderzoek naar eventuele oplichterij met offertes, waarvan concurrent Marsh & McLennan is beschuldigd. Na te zijn gedagvaard in oktober, samen met andere verzekeringsmaatschappijen, liet Aon weten geen gebruik meer te zullen maken van de controversiële commissies.

Op de effectenbeurs in New York beurs moest het aandeel Aon gisteren 1,2 procent inleveren. De koers sloot op 22 dollar.