Aan Gods hand naar Ötzi

Helmut Simon en zijn vrouw Erika daalden op 19 september 1991 af van de top van de Finailspitze toen zij in een bergkom plots een lijk half uit het ijs zagen steken. Aanvankelijk dachten zij dat het om een verongelukte bergbeklimmer of een toerskiër ging. Maar bij de berging van het lijk, een paar dagen later, bleek het te gaan om een mummie die ouder was dan de Egyptische farao's. Het verhaal nam een totaal andere wending. Op slag was Helmut Simon een held die de belangrijkste archeologische ontdekking van de eeuw had gedaan: de vondst van Ötzi, een ijsmummie van 5.300 jaar oud.

Helmut Simon is een eenvoudige man. Een rondbuikige Duitser uit Neurenberg, met een zilvergrijs baardje en een geruite bloes die houdt van bergwandelen. In de herfst trekt hij er meestal op uit met zijn vrouw in de Alpen.

Vanavond zendt de Evangelische Omroep in het programma Het zal je maar gebeuren een documentaire uit over de vinder van Ötzi. De EO laat niet na halverwege de documentaire te vertellen dat de hoofdpersoon God op zijn weg heeft gevonden. Zo ook Helmut Simon. Zijn vondst van de ijsmummie ziet hij als een aaneenschakeling van toevallige gebeurtenissen, die hem hebben doen beseffen dat er geen toeval bestaat. Het was de hand van God die hem naar Ötzi had geleid, ,,om de dode weer onder de levenden te brengen'', zoals Simon het zegt.

Het is ironisch dat Helmut Simon vlak na het afronden van de documentaire op 15 oktober dit jaar op 67-jarige leeftijd zelf verongelukte in de bergen nabij Salzburg, op nog geen 150 kilometer afstand van de vindplaats van Ötzi. Het programma van vanavond wordt gepresenteerd als zijn `geestelijk testament'. Het geeft een haast psychologisch portret van een simpele man die op slag wereldberoemd werd. Het intrigerende is dat hij daardoor zowel in de war raakte als zijn zelfverzekerdheid hervond. De EO focust uiteraard voornamelijk op zijn hervonden geloof, maar daaronder schuilt een menselijk verhaal van verandering. Journalistiek is het verhaal echter niet. Zo blijft bijvoorbeeld buiten beschouwing dat Helmut Simon voor zijn dood een vindersloon eiste van ,,een kwart van de waarde van Ötzi''. Het zou interessant zijn te weten waarom hij achteraf ineens geld wilde zien en wat hij ermee van plan was.

Het zal je maar gebeuren: De ontdekking van Helmut Simon, EO, Ned.1, 23.10-0.05u.

    • Sander Voormolen