Within Temptation

In de sprookjes-metal, een subgenre van de gothische rock, is Within Temptation uit Waddinxveen een grootheid in een stijl waaruit de gitaar als opruiend element, typerend voor rockmuziek, goeddeels is verdwenen. Op The Silent Force komt hij soms om de hoek kijken met kortaangebonden gegrom. Maar vaker worden de instrumentaties gedragen door een combinatie van vliedende synthesizers en dramavolle koorzang. Alles wordt gebruikt om een idee van grootse ruimten op te roepen. Met behulp van die galmende koren, aanzwellende strijkers en pauken-accenten, wordt een majestueus soort muziek gespeeld als omlijsting van Sharon den Adels gedragen stem.

De hogere graad van sprookjesachtigheid door de grootse instrumentaties geven de muziek iets onwerkelijks. Dat ligt ook aan de melodieën: Den Adel zingt in het couplet nog wel eens een pittig deuntje, maar het refrein ontwikkelt zich steevast tot een hemelbestormende klaagzang. Dan worden de sprookjes hol, de instrumentaties bombastisch en verlang je naar een unplugged-versie van The Silent Force.

The Silent Force (Gun Records 82876 64516)

    • Hester Carvalho