`Wereldrecord Montgomery door doping'

Ook de Amerikaanse sprinter Tim Montgomery gebruikte verboden prestatiebevorderende middelen voordat hij het wereldrecord op de honderd meter aanscherpte tot 9,78 seconden.

Dat heeft Victor Conte, directeur van het voedingssupplementenbedrijf Balco Laboratoriums, gezegd in een interview met het Amerikaanse tv-station ABC. Hij bekende daarin ook olympisch kampioene Marion Jones, Montgomery's partner, aan dope te hebben geholpen en dat zij zichzelf injecteerde met menselijk groeihormoon.

De bekentenissen op televisie hebben ook de aandacht getrokken van de internationale atletiekfederatie. De IAAF heeft al contact opgenomen met Usada, het Amerikaanse antidopingbureau, en erop aangedrongen Conte aan de tand te voelen. ,,Hij heeft het stilzwijgen zelf verbroken en kan dus nu meer vragen om informatie verwachten. De IAAF zal de zaak op de voet volgen. Alle links met Balco worden onderzocht'', zei woordvoerder Nick Davies.

Balco staat centraal in het grote Amerikaanse dopingschandaal in atletiek, honkbal en American football. Het bedrijf bracht de destijds niet aantoonbare drug THG op de markt. Conte, door justitie aangeklaagd wegens het verstrekken van verboden middelen, gaf al eerder toe dat verscheidene atleten tot zijn klantenkring behoorden.

De Amerikaanse sprintster Kelli White legde als eerste een vrijwillige bekentenis af. Ze kreeg als klokkenluidster al enige navolging, maar Barry Bonds gaf alleen toe producten van Balco te hebben gebruikt, alleen crèmes en olieën, en volkomen te goeder trouw. Als die middelen anabole steroïden hebben bevat dan wist de befaamde honkballer volgens zijn advocaat van niks. Jones en Montgomery ontkennen hardnekkig iets verkeerds te hebben gedaan.

,,Ik wist dat de honderd meter het meest begeerde wereldrecord was'', zei Conte over zijn samenwerking met Montgomery. ,,Dus we hadden een gezamenlijke droom. En ik was het meesterbrein.'' Toen hem werd gevraagd of hij praatte over een `criminele samenzwering' om het wereldrecord te breken, zei de Balco-directeur: ,,Nou, als je me vraagt of dit illegale activiteiten meebracht, dan is het antwoord `ja'.''

Met het wereldrecord van 9,78 is volgens Conte weinig mis als het wordt afgezet tegen de prestaties van Montgomery's voorgangers. ,,Het is niet minder legitiem dan de voorgaande. Als het in dezelfde omstandigheden wordt gerealiseerd als het vorige record, en die daarvoor, is het naar mijn idee legitiem. Anders zou je alle records moeten afschaffen'', zei Conte.

De 29-jarige Montgomery is nog nooit positief bevonden bij een dopingtest, maar Usada heeft hem wel in staat van beschuldiging gesteld wegens vermeende dopingvergrijpen. Het bureau zegt over bewijzen te beschikken dat Montgomery jarenlang verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt.