Vrijlatingen teken van betere relatie Israël en Egypte

De vervroegde vrijlating van de Israëlische zakenman Azzam Azzam uit een Egyptische gevangenis is volgens Israël het bewijs dat de relaties met Egypte snel aan het verbeteren zijn. Premier Sharon zei gisteren dat de Israëlisch-Egyptische banden hechter zijn geworden als gevolg van zijn plan om de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen.

Azzam, 41, een druzische Israëliër, werd acht jaar geleden in Egypte gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens spionage. Pogingen hem eerder vrij te krijgen, mislukten onder andere omdat toenmalig premier Netanyahu zich altijd zeer kritisch over Egypte uitgelaten heeft. Azzam keerde gisteravond als een held terug in zijn dorp Maghar in Galilea.

In het afgelopen jaar heeft Sharon in stilte gewerkt aan de vervroegde vrijlating, waarover door de hoofden van de Israëlische en Egyptische veiligheidsdiensten in september een akkoord werd bereikt. Israël liet gisteren acht Egyptische studenten vrij die deze zomer in Israël waren gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten.

President Mubarak heeft afgelopen week Sharon omschreven als de enige Israëlische politicus die bij machte is vrede te sluiten met de Palestijnen. Hij is optimistisch over de kansen op een Israëlisch-Palestijns vredesverdrag na de dood van Arafat en de aanvaarding van het Gazaplan door de Knesset.

Kairo overweegt weer een ambassadeur naar Tel Aviv te sturen. Egypte is op het ogenblik vertegenwoordigd op het niveau van een zaakgelastigde, nadat de ambassadeur twee jaar geleden uit protest tegen het gewelddadige optreden tegen de Palestijnen was teruggetrokken. Mubarak heeft bij Sharon aangedrongen op ,,vertrouwen opbouwende maatregelen'' ten gunste van de Palestijnen.

Israëlische media melden dat overwogen wordt ook Palestijnse gevangenen vrij te laten voor de verkiezingen op 9 januari. Vooralsnog is het tegendeel het geval. In verscheidene steden op de Westelijke Jordaanoever werden gisteren en zaterdag in totaal 16 Palestijnen gearresteerd en twee gezochte leiders van moslimextremistische groeperingen gedood.