Voorzitter Terpstra in 2005 weg bij CNV

Doekle Terpstra, voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), wil volgend jaar weg bij de vakcentrale. Dat zei hij gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. ,,Ik vind dat de voorzitter van het CNV nooit langer dan twee periodes voorzitter moet zijn'', zei hij, gevraagd naar het moment dat hij terug zal treden. ,,Dat is slecht voor de leden, slecht voor de organisatie, en ook slecht voor jou als persoon.'' ,,Volgend jaar werk ik 25 jaar bij het CNV, dus dat is eigenlijk wel een mooi moment.''

Wat hij gaat doen, kon hij nog niet zeggen. De CDA'er Terpstra stelde zich begin dit jaar kandidaat voor het burgemeesterschap van Tilburg. Die post ging toen naar PvdA'er Ruud Vreeman.

Terpstra toonde zich kritisch over zijn eigen organisatie, die volgens hem de neiging heeft zich ,,in zichzelf te keren'' en te veel bezig te zijn met ,,structuren''. De vakbeweging mist zo volgens Terpstra de aansluiting met veranderingen in de samenleving en slaagt er niet in nieuwe groepen op de arbeidsmarkt, zoals flexibele werknemers en allochtonen, te bereiken. De vakcentrale is volgens hem ,,meer de beweging van de gevestigde orde'' dan een beweging die opkomt voor ,,groepen die in een kwetsbare of onzekere positie zitten''. ,,De verleiding is ieder jaar weer groter om de uniformen aan te trekken voor 1 procent of 1,5 procent [...] terwijl er heel fundamentele thema's aan de orde zijn.''

Terpstra sprak ook zijn teleurstelling uit over het kabinetsbeleid op het gebied van de sociale zekerheid. Hij zegt niet te geloven in het concept van `verantwoordelijkheid' van premier Balkenende.