Tennet: 2,5 miljard euro voor stroomnet

Staatsbedrijf Tennet wil alle transportnetten voor elektriciteit kopen die het momenteel nog niet bezit. Tennet wil voor het netwerk 2,5 miljard euro betalen aan de huidige eigenaren van deze hoogspanningskabels: de energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco. Dit heeft Tennet vanmorgen bekendgemaakt.

Tennet bezit al ruim eenderde van het hoogspanningsnetwerk, de `snelwegen' van het stroomnetwerk. De hoogspanningskabels lopen bovengronds door de lucht en transporteren grote hoeveelheden energie over grote afstanden. De laagspanningskabels – kabels die minder dan 50 kilovolt kunnen doorgeven – liggen onder de grond en vormen de verbinding tussen de huishoudens of bedrijven en het hoogspanningsnetwerk.

Dat Tennet het hoogspanningsnetwerk wil hebben, was al langer bekend. Het staatsbedrijf is al ruim een jaar in gesprek met de energiebedrijven over de overname van deze kabels omdat het vindt dat hiermee de leveringszekerheid beter wordt gewaarborgd.

,,Momenteel wordt het transportnetwerk van 50 kilovolt en hoger bestuurd vanuit acht centra door vijf partijen. Wij willen graag dat dit gedaan wordt door één partij vanuit één commandocentrum'', stelt een woordvoerder van Tennet. In omringende landen als Duitsland en Groot-Brittannië wordt het landelijke netwerk ook vanuit één centrum in de gaten gehouden.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wil voor 2007 de huidige energiebedrijven opsplitsen in een productie- en een netwerkbedrijf. De `snelwegen' van 380, 220 en 110 kilovolt zouden volgens Brinkhorst in ieder geval naar Tennet moeten gaan. Het CDA pleit er sinds enkele weken echter voor ook de netten van 50 kilovolt bij de beheerder onder te brengen waardoor er in theorie een Kamermeerderheid is voor de verkoop van de hoogspanningskabels aan Tennet.

In een vandaag gepresenteerd rapport van de Kema – in opdracht van Tennet – schrijft het energie-adviesbureau dat de leveringszekerheid het meest gebaat is bij een centraal beheer van de netten. De Tweede Kamer bespreekt woensdag de gedwongen opsplitsing van de energiebedrijven in een leverings- en netwerkbedrijf.

De stroombedrijven willen pas over enkele jaren overwegen de netten te verkopen. De kabels zijn het meest waardevolle bezit van de voormalige nutsbedrijven, waarvan de lokale overheden nu nog de aandeelhouders zijn.