Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer de uitslag van een enquête over de afwezigheid van het Kamerlid voor de VVD in de Tweede Kamer Ayaan Hirsi Ali. Ook aandacht voor de vraag of er vervolg op de film Submission 1 moet komen, nu twee islamitische families een verbod eisen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de onrust in Oekraïne met musicus Volodymyr Kurylenko. Hij bezocht de hoofdstad Kiev waar al dagen door de oppositie wordt gedemonstreerd en het mijngebied Donetsk waar de machtsbasis ligt van de pro-Russische kandidaat Viktor Janoekovitsj. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Gesprek met de radicaalste imam van Nederland, Jneid Fawaz van de As-Soennah moskee in Den Haag, over de ontwikkelingen rondom Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh en een gesprek met Jan Mulder over de voetbalrechten voor televisie. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Georgi and the Butterflies. Documentaire van Andrey Paounov, winnaar van de Zilveren Wolf op het documentairefestival in Amsterdam. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Curaçao van jou. Eerste deel van drieluik waarin het imago van Curaçao wordt getoetst aan de realiteit. Dit naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. RTL5, 22.30-23.00u.

Dokument: Uitbehandeld maar niet opgegeven. Slot van een tweeluik over de zoektocht van psychiater Detlef Petry naar de mens achter de chronisch psychiatrische patiënt. Ned.1, 23.05-23.50u.

MUZIEK

De mensen van de Jostiband. Eerste deel van een vierluik over het leven van vijf muzikanten van de Jostiband, de muziekgroep van mensen met een verstandelijke handicap. Ned.1, 22.35-23.05u.

NPS Klassiek: A king, riding. Registratie van muziekcompositie ter gelegenheid van het Holland Festival 1996, opgenomen in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Muziek en libretto zijn van de componist Klaas de Vries, met onder meer solo's voor blokfluit, fluit en basklarinet. Ned.3, 0.05-2.10.

FILM

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantic comedy waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. Net5, 20.30-22.35u.

Rush Hour 2 (Brett Ratner, 2001, VS). Vervolg op eerste big-budget-Hollywoodfilm van Aziatische martial-arts-superster Jackie Chan uit 1998 is kopie van de oorspronkelijke actie-komedie annex buddyfilm. Chan neemt dit keer de ratelende Amerikaan Chris Tucker mee naar China. SBS6, 20.30-22.30u.

Le plein de super (Alain Cavalier, 1976, Frankrijk). Road movie van de nauwelijks in ons land vertoonde regisseur (1931) van Thérèse vertoont vier babbelende mannen die de jaren zestig nog in de benen hebben. TV5, 22.30-24.00u.

Who Dares Wins / Commando (Ian Sharp, 1982, Engeland). Middelmatige actiethriller waarmee debutant Sharp onwelriekend inspeelt op reactionaire vooroordelen dat aan vredesbewegingen subversieve luchtjes zouden hangen. SAS-commando's bestrijden antinucleaire terroristen. Met Lewis Collins, Judy Davis, Richard Widmark. BBC1, 1.05-3.10u.

RADIO

Kunststof. Cabaretière Sanne Wallis de Vries vindt dat ze vaak slecht wordt geïnterviewd en besloot het zelf in het boek Rinus aan de rekstok maar te doen. Radio 1, 19.00-20.00u.

Over muziek: De wandelende tak. Aandacht voor Akikazu Nakamura, bespeler van de Japanse bamboefluit, de shakuhachi. Nakamura beheerst de techniek van `circular breathing' waardoor hij lang kan spelen zonder onderbreking van klanken. 474AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunsthistorica Hildelies Balk in Den Haag een verslag van dichter Alfred Schaffer uit Kaapstad. Tegen half tien een gesprek met journalist Chris Rutenfrans over het door hem vertaalde boek Leven aan de onderkant van de Engelse psychiater Theodore Dalrymple. Na tienen op bezoek bij dichteres Gerry van der Linden en commentaar op bijbel en koran van classicus J.P.Guépin. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Rainer Hensel, die de muziek voor de films van Theo van Gogh componeerde, vertelt over zijn samenwerking met Van Gogh. Radio 1, 0.04-0.45u.