Spannend dubbelleven

,,Uw man en ik waren minnaars,'' zegt de geheimzinnige man die op een dag bij de vrouw van de schlagerzanger voor de deur staat. Zij weet wel dat haar huwelijk een verstandshuwelijk is – de zanger moet immers tegenover zijn publiek de heteroseksuele schijn ophouden – maar schrikt toch. En als haar man thuiskomt, doet zich nog een extra complicatie voor.

NNT-acteur Martijn de Rijk heeft als schrijver van de lunchvoorstelling Rex Revival een spannende situatie geschapen. Hij liet zich inspireren door de dood van de Duitse schlagerzanger Rex Gildo, die een dubbelleven leidde, maar een glitterjasje of enig ander camp-verschijnsel komt in de voorstelling niet voor. Het ging hem niet om het wezen van het schlagergenre. Wat hij schreef, is een thriller volgens een beproefd, maar effectief procédé: een onbekend individu dringt binnen in een huiselijke situatie, waar veel overhoop te halen valt. Ook regisseur Jeroen van den Berg heeft zich, zo te zien, vooral gericht op het scheppen van een mysterieus sfeertje.

De ster van Rex Revival is de echtgenote, die tegen de klippen op begripvol probeert te blijven en de lieve vrede tracht te bewaren (,,wat heerlijk, wat feestelijk!''), maar allengs hopeloos in de intrige bekneld raakt. Nanna Tieman speelt die rol met mooi vertoon van raffinement. Haar hemels bedoelde glimlach verstart steeds meer op haar engelachtige gezichtje, vooral in de confrontaties met Jibbe Willems, die als de manipulerende vreemdeling voortdurend gevaar weet te suggereren.

Alleen de zanger blijft een nogal luchtledig type. Dat ligt deels aan de rol, want hij is iemand zonder greep op zijn leven. ,,Ik ga méér grip creëren op mijn leven!'' roept hij vergeefs. Maar het ligt ook aan acteur Servé Hermans, die te jongensachtig is om de indruk te wekken dat hij heel wat te verbergen heeft. Veel wanhoop vertoont hij evenmin. Toch houdt Rex Revival de spanning mooi vast, tot en met het pistoolschot aan het slot.

Voorstelling: Rex Revival, door Het Huis van Bourgondië/Bellevue Lunchtheater. Gezien: 5/12 in Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 26/12, 12.30u. Inl. (020) 5305301, www.lunchvoorstelling.nl

    • Henk van Gelder