Shimizu sprint eindelijk naar zege in M-Wave

De Japanse sprinter Hiroyasu Shimizu heeft dit weekeinde in Nagano voor het eerst sinds drie jaar weer een wereldbekerwedstrijd op de 500 meter schaatsen gewonnen. De olympisch kampioen van 1998 deed dat in dezelfde M-Wave waar hij zes jaar geleden tot de ongekroonde keizer van de Spelen werd uitgeroepen.

De kleine Shimizu voerde in Nagano een spannend gevecht met zijn kwelgeest van de voorbije jaren. De lange Canadees Jeremy Wotherspoon, die hem vaak de baas was op de sprint, verloor het onderlinge duel met miniem verschil. Zaterdag reden ze dezelfde tijd: 35,30. Gisteren verbeterde Shimizu het baanrecord en bleef hij als eerste rijder in de M-Wave onder de 35 seconden: 34,95. Wotherspoon reed even later een fractie langzamer: 34,97.

De 30-jarige Shimizu had zich via een skate-off moeten plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Op de Japanse afstandskampioenschappen was hij niet verder gekomen dan een derde plaats. De zege in Nagano moet de wederopstanding inluiden van de gevallen schaatsheld, die genezen is van chronische rugklachten en zich concentreert op de Winterspelen van Turijn in 2006.

Shimizu won in het voorjaar van 2001 zijn laatste sprinttitel. Hij verbeterde toen ook het wereldrecord op de WK afstanden in Salt Lake City. De toptijd (34,32) staat nog steeds in de boeken. Wotherspoon benaderde het record tot 0.05 seconden (34,37). De Olympic Oval in de staat Utah is medio januari het strijdtoneel van de WK sprint, waar Shimizu en Wotherspoon waarschijnlijk weer een titanengevecht zullen voeren.

De Nederlandse inbreng op de 500 meter bij de mannen was gering. Zaterdag was de jonge Jacques de Koning de snelste met een negende plaats (35,67). Gisteren was Gerard van Velde de beste Nederlander met een tiende plaats (35,51). Hij werd zaterdag gediskwalificeerd.

Op de kortste afstand lijkt dit seizoen weinig eer weggelegd voor de nationale sprinttop. Op de 1.000 meter behoren de Nederlandse mannen nog steeds tot de wereldtop. Erben Wennemars was zaterdag de snelste van allemaal in Nagano: 1.09,45. Het was weer de zestiende wereldbekerzege voor de wereldkampioen van vorig seizoen. Gisteren eindigde de wisselvallig presterende rijder, mede door een aantal misslagen, op een teleurstellende vijftiende klassering (1.10,66).

De dagzege ging op de tweede wedstrijddag naar de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee (1.09,39). Hij evenaarde het baanrecord in Nagano. Lee was zaterdag slechts negentiende geworden, waarmee het geringe krachtsverschil werd aangetoond. Beste Nederlander was gisteren de in Canada geboren Beorn Nijenhuis, die een honderdste van een seconde langzamer was dan Lee (1.09,40). De sprinter van TVM is op de dubbele afstand leider in het tussenklassement.

Bij de vrouwen herstelde sprintster Marianne Timmer zich van een zwakke openingsdag. In Nagano, waar de Nederlandse schaatsdiva in 1998 twee keer goud won en vorig jaar wereldkampioene werd, eindigde ze gisteren als tweede op de 1.000 meter. Timmer liet een tijd van 1.16,23 noteren. Daarmee was ze bijna tweetiende van een seconde langzamer dan de Italiaanse Chiara Simionato, die de kilometer op zaterdag ook al had gewonnen.

Ook op de 500 meter kwam Timmer gisteren een stuk beter voor de dag dan zaterdag. Met 38,30 seconden eindigde ze als vijfde.