Pylon velt schaatser Beulenkamp

Jelmer Beulenkamp, bezig aan zijn tweede seizoen als marathonschaatser, verliet zaterdag per brancard het ijs in Haarlem.

Jelmer Beulenkamp (27) maakte vorig seizoen de overstap van de lange baan naar het marathonschaatsen. Na een jaar met enkele aanpassingsproblemen probeert hij dit seizoen voor zijn ploeg Amsterdam Regio Bank/MM Guide vooral dagoverwinningen in de wacht te slepen. Ondanks een ongeluk bij de marathon van Haarlem gaat Beulenkamp morgen gewoon van start in de zesdaagse schaatscompetitie Greenery Six.

Wat gebeurde er zaterdag nou precies?

Jelmer Beulenkamp: ,,Mijn voorganger schaatste tegen een pylon van de bochtenmarkering. Die schoot vervolgens omhoog en kwam vlak onder mijn oog terecht. Het bloedde nogal en ik was behoorlijk duizelig, dus werd ik voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. De wedstrijd is ook voor een paar rondjes geneutraliseerd. Gelukkig heb ik mijn jukbeen niet gebroken. De snee in mijn wang is dichtgelijmd. De boel is nu redelijk opgezwollen, maar ik ga morgen in Breda gewoon van start. Ik zou het te makkelijk vinden om nu thuis te blijven. Niet geschoten is tenslotte altijd mis.''

Wat zijn je verwachtingen van de Greenery Six?

,,Met die wond is het even afwachten. Ik moet nu geen tik op mijn wang krijgen, want dan ben ik even uit de roulatie. Verder zal ik vooral voor de dagprijzen meedoen. Ook in het jaarklassement sta ik best redelijk, maar ik moet het vooral van losse wedstrijden hebben. Ik rijd toch regelmatig bij de eerste tien schaatsers.''

Hoe is je de overstap naar het marathonschaatsen bevallen?

,,Het eerste jaar was het behoorlijk wennen en ik denk nog wel één of twee jaar nodig te hebben. Je rijdt altijd meer rondjes dan bij de tien kilometer op de lange baan. Je staat met negentig man op het ijs, dus mooi verzorgd schaatsen is er niet bij. En het ijs is niet altijd best. Soms is het al wit uitgeslagen als je nog van start moet gaan. Het hoort allemaal bij het marathonschaatsen, maar het was toch best wel een grote opgave. Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt, want op de baan wilde het even niet meer. Ik kreeg een liesblessure en daarna heeft het eigenlijk nooit meer lekker gelopen. Dat wisselvallige presteren is niet goed voor een sporter. Ik weet niet of ik nog terug wil naar het lange baanschaatsen. Binnenkort ga ik het weer eens proberen en dan merk ik wel of het nog trekt.''