Premier Vanuatu slaat ambassadeur

Premier Rialuth Serge Vohor van het eilandenstaatje Vanuatu in de Stille Oceaan doet niet erg zijn best om het grote China voor zich in te nemen. Vorige maand reisde hij in het geheim af naar Taipei om, in ruil voor economische contacten, diplomatieke betrekkingen aan te knopen met Taiwan. Dat was tegen het zere been van Peking dat Taiwan beschouwt als een onvervreemdbaar onderdeel van China.

Vorige week kreeg de rel een pijnlijk vervolg toen de Chinese ambassadeur in Vanuatu, Bao Shusheng, na afloop van een parlementair debat premier Vohor wilde aanschieten met de vraag waarom de vlag van Taiwan wapperde bij een hotel in de hoofdstad Port Vila waar op dat moment een Taiwanese diplomaat verbleef. Die vraag was niet zo gek: ambassadeur Bao wist heel goed dat Vohor voor zijn Taiwan-toenadering (en daarmee impliciet de verwijdering van China) tot twee keer toe is teruggefloten door de Vanuatuaanse kabinetsraad. Die wil vasthouden aan het beleid van één China.

Gisteren vertelde de ambassadeur hoe premier Vohor reageerde, nog voordat hij aan het stellen van zijn vraag was toegekomen: met het tonen van een vuist en met een stomp tegen zijn schouder. Daarna was Vohor snel verdwenen.

Ambassadeur Bao sprak van een ,,belediging'' voor China, maar hij zei geen formeel protest te zullen indienen. Bao weet ook dat Vohors dagen als regeringsleider van Vanuatu zijn geteld. Deze zomer trad hij aan, maar inmiddels heeft een parlementaire meerderheid al genoeg van hem.