Poolse prijsvechter Air Polonia in acute geldnood

De enige Poolse goedkope vliegmaatschappij, Air Polonia, heeft gisteren wegens geldgebrek alle activiteiten gestaakt. Onder de concurrentie is meteen de strijd losgebarsten om de 53.000 reizigers die al tickets bij Air Polonia hadden gekocht.

Afgelopen vrijdag trok de belangrijkste investeerder in Air Polonia, het Ierse PlaneConsult, een geplande investering van 10.000 euro terug. Daardoor kwam het Poolse bedrijf in acute geldnood. De huur voor zijn vliegtuigen, die vandaag moest worden voldaan, kon het niet meer opbrengen.

Concurrent SkyEurope bood de gestrande passagiers van Air Polonia gisteren een bijna gratis vlucht aan. De luchthavenbelasting moest zelf worden betaald. Reizigers die de komende maanden zouden gaan vliegen kunnen rekenen op een soortgelijke regeling. Ook het in Hongarije gevestigde Wizzair heeft bekendgemaakt klanten van Air Polonia te willen helpen.

SkyEurope wil naar eigen zeggen met de actie voorkomen dat reizigers het vertrouwen verliezen in goedkope luchtvaartmaatschappijen. Niet alle reizigers kunnen worden geholpen. SkyEurope vliegt niet naar Brussel, een bestemming die wel in het aanbod van Air Polonia zat.

Dit jaar is in Polen het aanbod van goedkope vluchten sterk toegenomen. Air Polonia dreigt het eerste slachtoffer te worden van de concurrentiestrijd. Volgens het bedrijf is er een kleine kans dat de deal met PlaneConsult alsnog doorgaat. En anders kan alleen de komst van een nieuwe investeerder een faillissement voorkomen.

Het bedrijf kampt al maanden met financiële problemen, maar beschikte over een reddingsplan. Directeur Jan Litwinski noemde de terugtrekking van de Ieren tegenover Poolse media ,,een echte verrassing''. Het in december vorig jaar opgerichte bedrijf voerde met drie vliegtuigen vluchten uit op een tiental Europese steden. Tot nu toe waren een half miljoen passagiers vervoerd.

Op de Poolse markt voor goedkope vluchten zijn nu nog vijf bedrijven actief. Het Ierse Ryanair zal volgend jaar voet op Poolse bodem zetten. En ook Polens nationale luchtvaartmaatschappij LOT wil een dochterbedrijf opzetten voor goedkope vluchten.