Moyá leidt Spanje naar de Davis Cup

Gedragen door een recordaantal van 27.200 toeschouwers heeft Spanje gisteren voor de tweede keer in de geschiedens de Davis Cup veroverd. Een briljante Carlos Moyá bekroonde zijn uitstekende tennisspel op het gravel in Sevilla door tegen de Amerikaan Andy Roddick het derde en beslissende Spaanse punt binnen te halen (6-2, 7-6 en 7-6).

,,Dit is het moment waar ik vele jaren op heb gewacht'', zei een emotionele Moyá door zijn tranen heen. ,,Dit is een ongelooflijke manier om de beker te winnen. De Davis Cup is mijn droom. Ik geloof niet dat er iets groters is dan wat ik vandaag heb meegemaakt.''

Vier jaar geleden moest Moyá in Barcelona vanaf de kant toekijken hoe Spanje ten koste van Australië voor het eerst de eindzege in de landenwedstrijd pakte. Tot zijn grote teleurstelling werd de voormalige nummer één van de wereld toen niet voor de finale geselecteerd. Voor de rood-geelgekleurde tribunes in het olympisch stadion van Sevilla groeide hij dit keer uit tot de grote held van de Spanjaarden, in de kwartfinales van de Davis Cup op Mallorca nog te sterk voor Nederland.

Na een overtuigend begin van Spanje op vrijdag bracht Amerika zaterdag in het dubbel de spanning terug. De broers Bob en Mike Bryan haalden tegen Tommy Robredo en de voor het enkel gepasseerde Juan Carlos Ferrero het eerste Amerikaanse punt binnen. Maar Moyá maakte al snel een einde aan de aspiraties van de VS. Tot grote vreugde van de dolenthousiaste Spaanse fans nam hij tegen Roddick meteen een 4-0-voorsprong en besliste de eerste set uiteindelijk met 6-2. In het tweede bedrijf kwam Roddick beter in zijn spel op het gravel. Maar in de tiebreak moest hij met 7-1 buigen voor de voormalige kampioen van Roland Garros.

Op de tribunes, bij een internationale wedstrijd nooit eerder gevuld met 27.000 mensen, brak al een Spaans feestje los. Roddick weigerde zich echter gewonnen te geven en probeerde Moyá met zijn keiharde service onder druk te blijven zetten. De derde set moest opnieuw worden beslist in een tiebreak. Hoewel de Amerikaan dit keer dichter in de buurt bleef, wist de inwoner van Mallorca de partij in de verlenging met 7-5 af te maken. Na het winnende punt liet de Spanjaard zich onder toeziend oog van kroonprins Felipe en zijn vrouw Letizia uitzinnig van vreugde op het gravel vallen en gaf hij de aanzet tot een volksfeest.

Ondanks de nederlaag had ook Roddick genoten van de sfeer in Sevilla. ,,Het was geweldig. Zo'n ambiance heb ik nooit eerder meegemaakt.'' De nummer twee van de wereld had Amerika naar de eerste triomf sinds 1995 willen leiden, maar de VS moeten voorlopig nog wachten op het 32ste succes in de landenwedstrijd. Roddick liet na afloop weten dat hij tijdens de partij een liesblessure had opgelopen, maar hij wilde die niet als excuus aanvoeren. ,,De Spanjaarden waren dit weekeinde gewoon veel beter en daarom hebben zij gewonnen.''

Het Spaanse talent Rafael Nadal, vrijdag verrassend te sterk voor Roddick, werd in Sevilla met achttien jaar en 185 dagen de jongste winnaar in de geschiedenis van de Davis Cup. Pat Cash had het record sinds 1983 met dertig dagen meer in handen.

De vijfde partij, die er eigenlijk niet meer toe deed, won de Amerikaan Mardi Fish met 7-6 en 6-2 van Tommy Robredo, zodat de eindstand 3-2 voor Spanje werd.