Lek op DdV-verkiezingssite

Ilja Leonard Pfeijffer stemde op Ilja Leonard Pfeijffer. De jonge dichters Tsead Bruinja, Erik Jan Harmsen en Ingmar Heytze stemden op collega's Anne Vegter, Joost Zwagerman en Jules Deelder. Ene Max Polak stemde vijf keer op Bart Chabot. Tonnus Oosterhoff stemde onder het pseudoniem Piet Paaltjens op Marc Kregting.

Informatie over mensen die hun stem uitbrachten bij de verkiezing van een nieuwe Dichter des Vaderlands 2005-2009 was dit weekend openlijk te lezen op internet. Door een lek in de beveiliging op de site www.dichterdesvaderlands.nl waren de gegevens én voorkeuren zichtbaar van alle deelnemers. Na ontdekking van het lek werd de site vanochtend gerepareerd.

De site worstelde met meer problemen. Het was aanvankelijk niet mogelijk om zelf een naam van een dichter in te vullen. Die functie blokkeerde.

Poetry International, verantwoordelijk voor de verkiezingen van de Dichter des Vaderlands, ,,betreurt de gang van zaken'', volgens een bericht op de eigen site. Directeur Bas Kwakman noemt de situatie ,,gênant''. ,,Dit weekend bedachten we dat we de site beter moesten beveiligen. We hadden de site eigenlijk nog niet optimaal getest.''

Ruim zeshonderd bezoekers van de site brachten reeds hun stem uit, nadat de verkiezingen afgelopen vrijdag van start gingen. Koploper op afstand is de Groningse dichter Driek van Wissen. Dan volgen Pfeijffer, Jules Deelder en Simon Vinkenoog, die het afgelopen jaar interim-Dichter des Vaderlands was.

Bij de verkiezingen voor de interim-Dichter des Vaderlands kreeg Van Wissen (1943) begin dit jaar slechts 12 stemmen. De dichter is bekend als vriend van Jean Pierre Rawie. Op de site van zijn uitgeverij zegt Van Wissen: ,,Het draait in mijn gedichten om de traan, de lach en de herkenning. Het is een groot misverstand in dit land, dat de lach en ernst niet samen kunnen. Ik dicht over het voorbijgaan van de tijd, over de alledaagse ervaring. Dat zijn grote thema's in de poëzie.''

De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt op 26 januari, aan de vooravond van de Gedichtendag, in een speciale NPS-uitzending bekendgemaakt. De verkiezing duurt tot en met 2 januari. Stemmen is behalve via internet ook mogelijk met formulieren in boekhandels en bibliotheken en via een speciale bijlage van deze krant. De organisatie is in handen van Poetry International, NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek, de NPS en stichting Poëzieclub.